Festivalul cetelor de la Şinca Nouă

Festivalul Cetelor de Feciori de la Făgăraş din ziua Sfântului Ioan Botezătorul nu este unic în Ţara Făgăraşului. De trei ani Şinca Nouă invită câteva sate, care au organizat ceată şi care duc mai departe tradiţia populară a locului unde s-au născut.

Colindele, portul popular şi jocul tradiţional au fost şi ele la mare cinste la Şinca Nouă în preajma Crăciunului, iar detalii despre eveniment primim de la primarul Dumitru Flucuş:

„Am avut 13 cete participante pe care le-am invitat, pentru că nu am dorit să facem un program prea lung. Chiar şi aşa evenimentul a durat peste trei ore. Tinerii au fost foarte entuziaşti, au venit în număr mare, am făcut o paradă a portului popular de la Primărie până la Căminul Cultural. Fiecare ceată şi-a prezentat apoi la căminul din sat obiceiul timp de 15-20 de minute, iar colindele feciorilor au trebuit să fie obligatoriu din localităţile respective. Ne-am documentat foarte bine, ştim exact în fiecare sat ce colindă este, aşa că nu era posibil să ne trişeze cineva.”

Demgy
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Mobila SH
Firma servicii renovare
Sumi Agro - Mospilan

Cetele care au participat la festivalul de la Şinca Nouă au fost din Calbor, Beclean, Ucea de Jos şi Ucea de Sus, Drăguş, Rucăr, Şercaia, Vad, Cuciulata, Şinca Veche, Poiana Mărului şi Fanfara din Şinca Nouă, gazda evenimentului.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie