Fişă şcolară de la Şona de acum 60 de ani

Din două fotografii postate pe o reţea de socializare au apărut informaţii despre modul cum se făcea şcoală în anii 1940 în satul făgărşean Şona.

Aşa cum reiese din acele imagini, situaţia personală şi didactică a elevei Felicia Drăghiciu din comuna Şona, fostul judeţ Făgăraş, este extrem de atent analizată, iar profesorul care a întocmit fişa arată care sunt abilităţile, dar şi carenţele elevei. Fisa1

Fisa 2

Iată cum arăta o fişă şcolară de acum 60 de ani

 Fişa începe cu o scurtă descriere a familiei fetei, după care se menţionează că fata are somn „liniştit” şi alimentaţie „bună”. Apoi, sunt menţionate înălţimea şi greutatea elevei, la data examinării. Tot din fotografii se poate vedea că eleva are talente „literare şi ştiiţifice” şi îi plac foarte mult lecturile „de orice fel”. Eleva a fost consultată şi a spus că i-ar plăcea să devină învăţătoare, în timp ce părinţii îşi doreau ca ea să fie o „bună gospodină acasă în sat”. Educatorul menţionează că fetei i s-ar potrivi atât o profesie teoretică, dar şi una practică. Într-un grafic din a doua pagină a fişei apar detalii despre intelectul, temperamentul, personalitatea şi caracterul elevei. Abia apoi, la finalul fişei, apar notele la diferite discipline.

Amanet King Onix
Proaspat Alb
Monumente funerare
JTTI
Moveos
Firma servicii renovare
Agromar
Victoria Federal IFN

 Documentul a apărut într-o publicaţie a satului Şona, de unde a fost preluat şi postat pe internet de un utilizator Facebook.

sursa: Yahoo News

 (Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie