Focar de boală contagioasă la păstrăvi, în Arpașu de Sus. S-au impus măsuri drastice la Păstrăvăria Albota și în împrejurimi

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat marți, 22 martie, un amplu plan de măsuri pentru combaterea septicemiei hemoragice virală (S.H.V.) la păstrăvi, confirmată  la nivelul păstrăvăriei cu puncte de lucru în localitățile Cârța și Arpașu de Sus.

Septicemia hemoragică virală este o boală contagioasă care se caracterizează la pești prin procese septice, întunecarea pielii, umflare a abdomenului, distrugerea aripioarelor, deteriorarea sistemului nervos, formarea de hemoragii în branhii etc. Funcțiile organelor individuale, ale țesuturilor și ale întregului organism sunt afectate semnificativ.

Pește cu septicemie hemoragica virala (foto: ro.world-animal.com)

Conform Prefecturii Sibiu, planul de măsuri pentru combaterea bolii prevede uciderea tuturor peștilor răpitori existenți la nivelul păstrăvărie. De asemenea, trebuie curățate și dezinfectate toate bazinele, materialele, ustensilele, echipamentele de hrănire, îmbrăcămintea de protecție și ambarcațiunile plutitoare existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și toate persoanele și mijloacele de transport, inclusiv rezervoarele și alte echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori.

Mai mult, se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite de apă fiind lăsate pe uscat.

Autoritățile au instituit și o zonă de protecție în jurul focarului pe o raza de 5 km (Cârța, Nou Român, Arpașu de Jos, Scoreiu) și o zonă de supraveghere cu o raza de 10 km: Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuș, Arpașu de Sus, Cârțișoara, Sărata, Porumbacu de Jos din județul Sibiu precum și  localitățile Ucea și Victoria, din județul Brașov.

Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în  amontele și avalul bazinelor afectate de boală).

Florian Shaorma
Firma servicii renovare
JTTI
Demgy
Proaspat Alb

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la laborator pentru testări în direcția SHV”, se menționează în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Exploatația va fi semnalizată și izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri, precum și măsurile dispuse la suspiciune se mențin până la închiderea focarului de boală, conform legislației sanitare veterinare in vigoare, au mai anunțat autoritățile.

 

foto: Facebook / Complex Turistic – Pastravaria Albota


Apreciază
Distribuie