FOTO | 100 de femei în ii, la șezătoarea de Centenar din Cetatea Făgăraș

foto: bunaziuafagaras.info

100 de bluze tradiționale românești purtate de 100 de femei din satele Țării Făgărașului și din Făgăraș au umplut Crama Cetății, la 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.

Îmbrăcate în ii din diferite zone, cusute manual, doamnele și-au luat lucrul de mână, încă de dimineață, și s-au întâlnit la taifas, sâmbătă. Exact cum se obișnuia în vremurile apuse. Între acestea s-a aflat și o făgărășeancă ce a îmbrăcat o bluză veche de un secol, din Viștea de Jos.

Femeile din Drăguș, Mărgineni, Mândra, de la Șezătoarea din Brașov, Casa Junilor și Șezătoarea Bibliotecii din Avrig au avut grijă să umple mesele cu jumări, brânză, slănină, murături și multe alte bunătăți, pentru făgărășenii sau turiștii curioși.

foto: bunaziuafagaras.info

Cum mâncarea a fost preparată în casă, cu mâinile lor dibace, le-a dat putere și să joace pe muzica populară. Nu au lipsit de la șezătoare nici strigăturile specifice zonei, care au făcut să răsune curtea fortăreței vechi de peste 600 de ani. S-a cântat și s-a dansat până la epuizare.

curatare tapiterie
Victoria Federal IFN
JTTI
Florian Shaorma
Agromar
Amanet King Onix
Sezar Forest - soferi profesionisti

În cadrul evenimentului a fost vernisată și o expoziție de materiale din pânză pe care au fost cusute zeci de modele  din toate regiunile României care sunt aplicate pe bluzele tradiționale.


Apreciază
Distribuie