FOTO | Veneția de Jos, într-o expoziție în premieră în Italia, la Veneția

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția găzduiește expoziția documentară „Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Transilvaniei”. Evenimentul se desfășoară în perioada 12 februarie – 1 martie 2022, în contextul ediţiei din acest an a celebrului Carnaval de la Veneția.

Expoziția prezintă costume populare din satul Veneția de Jos și fotografii din viața satului.

Localnicii din Veneția Transilvaniei sunt moștenitorii unui tezaur vestimentar de excepție pentru zona istorică de răsărit a Țării Făgărașului, cu piese de port popular unice, puțin cunoscute publicului larg.

Pe lângă exponatele vestimentare și obiectele de podoabă expuse în premieră în Italia, expoziția va cuprinde o serie de fotografii din viața satului, realizate în cadrul a două proiecte de documentare etnografică a portului popular: „Acasă la Origini” – La blouse roumaine, fotograf Dinu Constantin și Etnotique, fotograf Ileana Radulescu și responsabil cercetare Alexandra Negrilă”, au transmis reprezentanții Institutului.

Programul de vizitare al expoziției este, de luni până duminică, între orele 10.00-13.00 și 15.00-19.00.

Veneția Făgărașului a fost atestată documentar încă din anul 1235, când Papa Grigore al IX-lea a poruncit efectuarea unei cercetări în pricina dintre episcopul Transilvaniei și mai mulți preoți din zona sudului Țării Făgărașului, printre care și un anume „Conrad de Venetiis”, fiind astfel unul satele cu cea mai veche atestare din Țara Făgărașului.

Satul a fost din cele mai vechi timpuri un important centru administrativ, judecătoresc, economic, comercial, cultural, având chiar și o mică industrie înfloritoare. Oameni destoinici, localnicii se ocupau, pe lângă agricultură, cu prepararea varului (existau 30 de cuptoare în sat), negoțul cu lemne, producerea de țigle și cărămizi (6 ateliere), în sat fiind chiar și un centru de cojocărit.

Expoziția este realizată de Asociația culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu”, în colaborare cu Etnotique, La Blouse Roumaine și Muzeul de Etnografie Brașov.

Belvedere - revelion 2023
Dentistry Tour - dr. Monica Paler
JTTI
Florian Shaorma
Leloland
Proaspat Alb

foto: Etnotique


Apreciază
Distribuie