Grigoriţă rămâne director medical

Medicul Constantin Grigoriţă rămâne în continuare director medical al Spitalului „Dr. Aurel Tulbure” din Făgăraş. După ce a început anul cu o demisie, cauzată se pare de problema măririlor inegale la salariile asistentelor, pediatrul va rămâne în continuare pe post.

Reîntors din străinătate, managerul Laurean Gheţea spune că nu-i acceptă medicului demisia.

„Între managerul unui spital, directorul medical şi directorul financiar-contabil se încheie contracte de administrare. Aşadar, între mine şi dr. Grigoriţă există un contract de administrare, care nu produce aceleaşi efecte ca un contract obişnuit de muncă şi care îmi dă mie posibilitatea de a accepta sau nu demisia înainte de expirarea termenului din contractul respectiv. Termenul pe care îl avea prevăzut în contract directorul medical este de 3 ani. Eu nu i-am acceptat demisia înainte de a ajunge la final”, explică managerul Gheţea.

În 2004, Constantin Grigoriţă devenea medic pediatru în cadrul unităţii spitaliceşti făgărăşene. În iunie 2011, acesta a ajuns directorul medical al spitalului în care lucra de 7 ani. După o jumătate de an pe această funcţie, Constantin Grigoriţă şi-a depus demisia, în 25 ianuarie 2013, pe masa managerului. I-a înaintat acestuia şi o perioadă de preaviz de 45 de zile, pe care o presupunea funcţia sa de conducere. Doctorul a refuzat vehement în mai multe rânduri să facă publice motivele demisionării. „Potrivit Codului Muncii, demisia nu se motivează,” a declarat acesta.

Disputa a pornit de la măriri de salarii

Demgy
Agromar
Firma servicii renovare
JTTI
Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Moveos

Nespuse din gura lui Grigoriţă, dar aflate de la angajaţii spitalului, motivele gestului său au ieşit repede la iveală.

,,Legea îl obligă pe manager să aplice măriri salariale pentru persoanele care trec dintr-o categorie în alta. Aceste măriri se fac o dată la 5 ani. De exemplu, un asistent stagiar care trece la asistent medical primeşte o mărire, care poate fi de la 1% la 50%. În urmă cu 2,3 ani cei care au benfeciat atunci de măriri nu au avut creşterea maximă, cea de 50%, pentru că exista o Ordonanţă a Guvernului Boc care spunea că salariile însumate dintr-un spital nu trebuie să fie mai mari de 70% din fondurile acestuia, aşa că la vremea aia pentru a nu depăşi procentul impus de Boc, creşterea la salarii a fost de numai 15%. În iarnă, a venit rândul ca şi alţii care au trecut de la o treaptă la alta să primească măriri. Pentru că ordonanţa nu mai e în vigoare, managerul nu mai e ţinut să majoreze numai cu câteva procente, aşa că o poate face cu 50%. În Consiliul Director, dr. Grigoriţă a votat iniţial să le crească acestora salariile cu 50%, apoi s-a răzgândit la presiunea celor care au primit numai 15% şi a cerut ca şi aceştia să primească tot atât. De aici, demisia,” au explicat reprezentanţi ai spitalului, care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Cristina Cornilă

 


Apreciază
Distribuie