Gunoiul de grajd, depozitat în platforma comunei

În Şercaia se va amenaja o platformă de gunoi de grajd, la care va avea acces toată comuna. Ar fi prima administraţie locală din Ţara Făgăraşului care se gândeşte să le ofere cetăţenilor posibilitatea de a scăpa de gunoiul din grajdurile gospodăriilor. Un alt motiv pentru care a fost vizată construcţia platformei este, de fapt, o problemă de mediu.

Poate chiar mai importantă decât primul motiv! Şercaia figurează în lista localităţilor din România cu concentraţie mare de nitriţi şi nitraţi. Substanţele provin, atât din dejecţiile animalelor, în special de la taurine, cât şi din toaletele populaţiei, a explicat primarul Cristinel Paltin.

Fiind periculoşi pentru sănătate, nitriţii şi nitraţii ar putea fi eliminaţi, într-un anumit procentaj, prin înlăturarea gunoiului de grajd şi a scurgerilor din acesta, care se înfiltrează în pământ.

Oamenii îşi vor duce gunoiul într-o platformă betonată, de dimensiuni impresionante, care va fi amenajată în apropierea fostelor grajduri ale CAP-ului. De acolo îl vor mai lua doar primăvara sau toamna, când îl vor folosi ca şi îngrăşământ pentru terenurile cultivate, sau chiar nu îl vor mai ridica deloc.

Alufix
Spalatoria GPC
Amanet King Onix
JTTI
Monumente funerare

Finanţarea construcţiei platformei şi achiziţionarea utilajelor vor fi asigurate din trei părţi: Banca Mondială, Consiliul Judeţean Braşov şi Consiliul Local Şercaia.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie