Hotelul fără angajaţi

Reducerea pierderilor a făcut 4 victime

Hotelul din piaţa agro-alimentară nu mai are angajaţi, dar funcţionează. Culmea, şi pe profit! Ani de zile unitatea de cazare din curtea pieţei a fost o gaură neagră, iniţial pentru Primărie, apoi pentru firma care administrează piaţa. Salariile şi contribuţiile către stat ale celor patru angajaţi care lucrau la hotel erau mai mari decât încasările de pe camere.

Conducerea societăţii SC Pieţe, târguri şi oboare SRL, cea care administrează piaţa agro-alimentară, târgul de animale şi lacul Cetăţii, a găsit o metodă indegnioasă şi riscantă în acelaşi timp de a face hotelul să meargă pe profit.hotel piata 2

,,În primăvară am desfiinţat cele patru posturi de la hotel şi, nevând ce face, i-am trimis acasă pe angajaţi. Suntem totuşi un SRL şi nu ne permiteam să tot ieşim pe minus. Vreo zece ani la rând am ieşit tot în gaură cu hotelul. Acum camerele acestuia sunt închiriate precum apartamentele din oraş. Clientul se autogospodăreşte cum vrea, el îşi face curăţenie, el işi spală pe jos… e mai rentabil în aces mod”, explică Bogdan Ungureanu, şeful pieţei agro-alimentare.

Închiriere cu săptămâna sau luna

Pentru o singură noapte nimeni nu mai poate închiria o cameră în piaţa agro-alimentară. Închirierea uneia se face pentru cel puţin o săptămână. Există tarif pentru o săptămână (175 lei) şi tarif pentru o lună (600 lei).
Cel care alege să doarmă la hotel şi nu în gazdă trebuie să se îngrijească de curăţenia camerei, având în vedere că nu mai există femeie de serviciu.
Hotelul, departe de a fi unul de lux, are 11 camere, toate prevăzute cu grup sanitar propiu şi cu frigider.

,,Cei mai mulţi care se cazează aici provin din sudul ţării. În medie gradul de ocupare a camerelor este de 70%. Pe vremuri, până acum vreo patru ani, aveau voie să doarmă în curtea pieţei, chiar le amenajasem acolo şi o toaletă ecologică, dar am schimbat regulamentul, întrucât oamenii făceau mizerie, aşa că acum fie se cazează la hotel, fie la gazde prin oraş”, mai spune Ungureanu.

În medie, pe zi, în piaţă se găsesc peste 100 de comercianţi.

Agromar
Monumente funerare
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Isoplus Special - Pasti

După modelul WC-ului…

Rentabilizarea hotelului a venit la câţiva ani după ce s-a întâmplat acelaşi lucru şi cu WC-ul public de lângă lacul Cetăţii.

hotel piata - Bogdan Ungureanu, sef piata,,Toaleta funcţiona şi ea tot pe pierdere. Vă dau exemplu în cifre: cheltuiam pe an 25.000 de lei şi încasam cel mult 8.000 lei. Am externalizat-o prin licitaţie publică, acum nu mai cheltuim nimic şi câştigăm 600 lei pe an. Într-adevăr câştigul nu e mare deloc, dar cel puţin nu mai pierdem 17.000 lei în fiecare an. Tot aşa şi la hotel: acum preţurile sunt mai mici, respectiv închirierea cu săptămâna sau luna, asta însemnând că nu vom avea încasări fabuloase la finalul anului, dar nici nu vom mai suferi deloc pierderi”, explică Ungureanu.

S-a modificat programul din piaţă

Ziua mai lungă şi apariţia pepenilor au fost principalele motive care au stat la baza schimbării programului de funcţionare a pieţei agro-alimentare.
Bogdan Ungureanu spune că ,,la fel ca şi anul trecut în timpul sezonului cald, şi anul acesta am modificat programul de funţionare. Dacă până acum piaţa era deschisă de luni până sâmbătă între orele 7.00 şi 20.00, de acum va fi deschisă până la ora 21.00. Duminica era program între orele 7.00 şi 15.00, iar de acum va rămâne deschisă până la ora 20.00 în zilele de duminică.”

Noul program va rămâne în vigoare până la finalul lunii august, după care va reveni la cel obişnuit. Aşa că în timpul verii cine îşi doreşte un pepene înaintea filmului de seară are acces în curtea pieţei agro-alimentare până la o oră târzie. Se bucură de noul orar şi pieţarii, cărora şansele de vânzare tocmai le-au crescut.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie