Imagini de la TVR cu Regele Mihai în Făgăraş

Într-un amplu reportaj difuzat de TVR sub îndrumarea Cameliei Csiki, o cunoscută realizatoare a emisiunilor televizate despre membrii Casei Regale a României, Ţara Făgăraşului a fost surprinsă de camerele de filmat în timp ce primea vizita Regelui Mihai I. Regele - in timpul vizitei la Manastirea Sambata de Sus

 Se întâmpla la finele lunii august 1997, acum 17 ani, când Regele Mihai a trecut prin Ţara Făgăraşului pentru prima dată după abdicarea din 1947.

Din imagini se pot urmări mai multe personalităţi ale vremii, primari, preoţi, directori de şcoli, ţărani, profesori, copii şi chiar oameni de rând adunaţi pentru a saluta prezenţa regală.

Filmuleţul nu are mai mult de 15 minute. El debutează cu primirea Regelui Mihai şi a Reginei Ana la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, veniţi cu o maşină personală, şofer fiind chiar înaltul oaspete. Stareţ al Mănăstirii era actualul episcop vicar Irineu Duvlea din America, cel care l-a primit pe Rege în altarul bisericii mari a mănăstirii, aflată în construcţie, direct pe uşile împărăteşti. Acest drept îl au, conform regulilor bisericeşti, doar clericii şi monarhii în funcţie.

Camerele de luat vederi au surprins şi momentul în care atât Regele cât şi Regina rostesc împreună cu preoţii şi credincioşii adunaţi în ziua vizitei Simbolul de credinţă (Crezul).

La finalul slujbei bisericeşti suveranii României au fost duşi în palatul Brâncovenesc al Mănăstirii, după care, suveranul, recunoscut pentru pasiunea sa pentru maşini, părăseşte Mănăstirea însoţit de Regină tot la volanul maşinii sale.

Primăria Voila, un alt popas regal

Ioan Florea era atunci primarul comunei Voila. Acesta, împreună cu localnicii, i-au făcut o primire călduroasă chiar în sediul Primăriei. De aici, monarhul a fost dus împreună cu Regina Ana la biserica din sat, unde părintele Aurel Şerban a susţinut o scurtă alocuţiune, iar credincioşii au cântat „La mulţi ani!”.

În altarul Bisericii din Voila suveranul a semnat în Evanghelia Bisericii, ca o mărturie peste timp a trecerii sale prin acele locuri. Un frumos portret al Regelui Ferdinand I stă zugrăvit pe peretele de vest, cel de la intrarea în Biserică, un semn că biserica a fost construită în timpul domniei sale.

 Elevi şi profesori la şcoală, în august

Regele - in sala profesorala a Liceului Radu NegruNici şcoala nu a fost ocolită de Regele Mihai. Filmuleţul care a strâns deja mii de vizualizări pe internet, le prezintă pe Majestăţile Sale regale în cadrul Liceului Radu Negru.

Demgy
Benzinaria Recea - Pasti 2024
JTTI
curatare tapiterie
Proaspat Alb
Amanet King Onix

Aici, elevi de toate vârstele, părinţii şi profesorii lor, îi fac o primire călduroasă, deşi era în plină vară, atunci când corpul profesoral şi elevii sunt în vacanţă. Directorul de atunci al celei mai vechi şcoli din Ţara Făgăraşului, Traian Greavu, susţine un mic discurs în faţa audienţei, marcând trecerea suveranului în cel mai vechi loc de cultură al oraşului.

Majestatea Sa, Regele Mihai I, s-a arătat încântat de primirea făgărăşenilor: „sunt foarte încântat de primirea de care am avut parte în tot drumul meu, prin Ţara Făgăraşului, ca şi în restul ţării. Vă mulţumesc pentru acest lucru”.

Primirea a avut loc în sala profesorală a liceului, iar la ieşire, atât pe coridoarele instituţiei, cât şi la intrarea principală a şcolii, curioşi şi simpatizanţi ai Casei Regale au dat năvală pentru a-i vedea pe cei doi.

 Vizitarea Cetăţii seculare din Făgăraş

În Făgăraş înalţii oaspeţi au fost primiţi pe esplanada Casei Municipale de Cultură, unde oficialităţile de la aceea vreme au pregătit o mică sărbătoare. Imaginile au surprins şi voci ale oamenilor care strigau „Trăiască Regele!”, iar unii dintre ei purtau pancarte cu inscripţii de susţinere.

Câţiva feciori şi fete au dansat pe muzică populară câteva suite de dansuri tradiţionale, spre încântarea tuturor celor prezenţi.

Vizita la Făgăraş a continuat cu prezentarea Muzeului şi a Cetăţii din Făgăraş. Şi aici Regele Mihai I a semnat în cartea de onoare a instituţiei ca semn de preţuire şi onoare atât pentru primirea făcută, cât şi pentru importanţa culturală a locului.

Filmările din acel an au surprins şi un dialog cu unul dintre făgărăşenii care s-a mai întâlnit cu Majestăţile Regale de-a lungul timpului: „îl iubesc pe Rege aşa de mult… Acum l-am văzut după 50 de ani”, a exclamat omul, plin de emoţia revederii.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie