Impozitul pe clădiri în 2016

Începând cu anul 2016, impozitul pe clădiri este determinat în funcţie de destinaţia acestora, adică rezidenţială, mixtă şi nerezidenţială. Având în vedere modificările aduse de Codul Fiscal, Primăria Făgăraş precizează:

1. Pentru clădirile rezidenţiale aparţinând persoanelor fizice (clădiri folosite doar pentru locuit şi unde nu se află un sediu sau punct de lucru al unei societăţi / persoane fizice autorizate / cabinet medical individual etc.) şi clădirile anexă, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,08% (procent minim impus de Codul Fiscal) asupra valorii impozabile a clădirii, cotă stabilită prin Hotărârea Consiliului Local Făgăraş.

Valoarea impozabilă a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă pe mp corespunzătoare.

Proprietarii acestor clădiri NU trebuie să depună declaraţie!

2. Pentru clădirile nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice (clădiri care sunt folosite pentru activităţi administrative, comerciale, de agrement, de cult, de cultură, de educaţie, financiar-bancare, sociale, sportive, turistice, de sănătate etc. – adică orice altă activitate diferită de cea de locuit), impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,2% (procent minim impus de Codul Fiscal) asupra valorii impozabile a clădirii, cotă stabilită prin Hotărârea Consiliului Local Făgăraş, asupra valorii:

  • rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
  • lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
  • clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani.

Atenţie! Dacă valoarea clădirii nu poate fi calculată asupra uneia dintre aceste trei valori, cota de impozit va fi de 2% şi se va aplica asupra valorii impozabile calculate ca pentru clădiri rezidenţiale.

Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

Proprietarii acestor clădiri AU OBLIGAŢIA depunerii până la data de 31 martie 2016 a unei declaraţii Model 2016 ITL – aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015, publicat în MO nr. 972/29.12.2015, însoţită de documentele în care se poate identifica valoarea clădirii.

Nedepunerea declaraţiei şi a documentelor justificative până la data de 31 martie 2016 va conduce la un calcul a impozitului pe clădiri cu o cotă de 2% aplicată valorii impozabile determinată ca pentru clădirile rezidenţiale. ATENŢIE! Impozitul poate fi mai mare de 10 ori!

Depunerea peste termen a declaraţiei şi a documentelor justificative va produce efecte pentru calculul impozitului începând cu 01.01.2017, în sensul în care impozitul pe clădiri va fi determinat prin aplicarea cotei mai mici asupra valorii rezultată din raportul de evaluare din anul 2017; pentru anul 2016, impozitul determinându-se, aşa cum s-a arătat mai sus, prin aplicarea cotei de 2%.

3. Pentru clădirile cu destinaţie mixtă (folosite atât în scop nerezidenţial cât şi rezidenţial), impozitul se va calcula prin însumarea impozitului pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu cel pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.

În cazul acestor tipuri de clădiri, se pot identifica două situaţii:

A. Cazul în care se cunosc suprafeţele aferente celor două tipuri de activităţi, respectiv, rezidenţială şi nerezidenţială.

Se pot identifica două tipuri de clădiri cu destinaţie mixtă:

1. Clădirile proprietatea persoanelor fizice unde îşi are sediul o societate / asociaţie / fundaţie / persoană fizică autorizată / un cabinet medical etc., dar care nu desfăşoară nicio activitate în clădirea respectivă, făcând dovada inactivităţii sau a desfășurarăți activităţii în alte locaţii.

Isoplus Special - Pasti
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Primaria Soars - Pasti 2024
Florian Shaorma - Pasti
Amanet King Onix
JTTI

Pentru aceste proprietăţi, persoana fizică proprietară ARE OBLIGAŢIA depunerii unei declaraţii Model 2016 -ITL – aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015, publicat în MO nr. 972/29.12.2015. Această declarația precum și documentele justificative care susțin afirmațiile de inactivitate sau desfășurare a activității în alte locații trebuie depuse până la data de 31 martie 2016.

În acest caz, impozitul se calculează ca pentru o clădire rezidenţială, aplicându-se cota de 0,08% (procent minim impus de Codul Fiscal) asupra valorii impozabile.

Nedepunerea declaraţiei până la 31 martie 2016 va conduce la calculul impozitului cu cota de 2% aplicată valorii impozabile pentru întreaga suprafaţă. ATENŢIE! Impozitul poate fi de până la 20 de ori mai mare!

Depunerea după termenul de 31 martie 2016 va produce efecte pentru calculul impozitului începând cu 01.01.2017

2. Clădirile proprietatea persoanelor fizice unde îşi are sediul o societate / asociaţie / fundaţie / persoană fizică autorizată / cabinet medical etc. şi unde se desfăşoară atât activitate rezidenţială cât şi o activitate diferită de cea rezidenţială.

Pentru această clădire, persoana fizică proprietară ARE OBLIGAŢIA depunerii, până la data de 31 martie 2016, a unei declaraţii Model 2016 ITL – aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015, publicat în MO nr. 972/29.12.2015.

Dacă se depune raportul de evaluare iar clădirea este dobândită sau construită în mai mult de 5 ani, impozitul va fi calculat prin însumarea impozitelor calculate în funcţie de suprafeţele alocate activităţilor rezidenţiale, respectiv nerezidenţiale, prin aplicarea cotelor de 0,08, respectiv 0,2%.

Nedepunerea declaraţiei şi a raportului de evaluare până la 31 martie 2016 va conduce la calcularea impozitului cu o cotă de 2% aplicată valorii impozabile pentru întreaga suprafaţă.

Depunerea peste termenul de 31 martie 2016 va produce efecte pentru impozitul aferent anului 2017.

B. Cazul în care cele două tipuri de suprafeţe nu pot fi evidenţiate distinct.

Impozitul se calculează ca pentru clădirile:

  • rezidenţiale, dacă este înregistrat un domiciliu fiscal şi nu se desfăşoară nicio activitate economică;
  • nerezidenţiale, dacă este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfăşoară activitate economică, iar cheltuielile cu utilităţile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică.

Aşadar, obligativitatea depunerii declaraţiei (Model 2016 ITL – aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015, publicat în MO nr. 972/29.12.2015) revine doar persoanelor fizice care deţin în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă sau nerezidenţială, şi nu tuturor proprietarilor de clădiri.

De asemenea, obligativitatea depunerii declaraţiilor până la 31 martie 2016 revine deopotrivă tuturor persoanelor juridice care deţin în proprietate clădiri indiferent de destinaţia acestora.

Declaraţia Model 2016 ITL pentru persoane fizice.


Apreciază
Distribuie