Începe restaurarea Cetății Făgăraș. Lucrările vor dura 2 ani

Miercuri, 20 mai, în Cetatea Făgăraș a fost semnată demararea lucrărilor pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea unuia dintre cele mai importante monumente din România.

Primăria Făgăraș a anunțat că a predat amplasamentul constructorilor asociați: Troia Premium Construct și Pro Construct. Firmele au la dispoziție 2 ani pentru finalizarea lucrărilor.

Principala modificare o reprezintă construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil. Acestea vor completa aspectul de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.

Podul din partea de Nord va fi gata chiar în acest an, după cum a declarat Ion Loghin, directorul general al Pro Construct.

De asemenea, se va interveni și pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins. Vor mai fi amenajate alei pietonale, locuri de belvedere și de odihnă.

Chiar dacă în următoare perioadă lebedele vor lipsi de pe lac, lucrările nu vor împiedica accesul turiștilor în Cetatea Făgăraș, după ce autoritățile locale au decis ca întreg procesul de restaurare să poată fi observat îndeaproape de doritori.

În principal se va interveni pe exterior; nu pe castel, ci pe cetatea bastionară și șanțul de apărare, potrivit Elenei Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului. Se vor regulariza malurile șanțului, se vor restaura zidurile de apărare, iar bastionul dinspre catedrală se va restaura în întregime. În continuarea acestui bastion vor fi amenajate ateliere de creație pentru toate vârstele, depozite de cahle și depozite arheologie.

Florian Shaorma
Moveos
Spalatoria GPC
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Agromar

Cel mai important este că vor fi construite două poduri din lemn: unul pietonal – pe latura de nord și unul carosabil – pe latura de est, iar o parte din acesta va fi mobilă, se va ridica, așa cum era în secolul XVII. Specifică aceluiași secol este fântâna din curtea interioară a cetății, inexistentă în prezent, care va fi reconstruită. Se va lucra, de asemenea, la paramentul castelului, la componentele artistice de piatră și se va reface acoperișul”, a spus Elena Băjenaru.

Procedura pentru restaurarea monumentului din centrul țării a început în anul 2016, când a fost depusă cererea de finanțare. La jumătatea anului 2017 a fost semnat contractul de finanțare, urmat de obținerea avizelor de la furnizorii de utilități, Ministerul Culturii și de la ISU Brașov.

A durat mult și nervii au fost întinși la maxim, pentru că a trebuit să obținem toate avizele și autorizațiile necesare pentru a pune proiectul în practică. Vă mărturisesc că inclusiv colegi de ai mei nu credeau că vom reuși. Dar, iată că după 4 ani de la debutul demersurilor, încep lucrările și primele rezultate vor fi vizibile chiar anul acesta. Pentru început, 60 de oameni vor fi pe șantier, zilnic, urmând ca numărul muncitorilor să ajungă la 120”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu, în cadrul conferinței de presă.

Valoarea investiției pentru transformarea Cetății este de peste 29 milioane de lei, din care peste 21 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Consultanța pentru elaborarea cererii de finanțare și implementarea proiectului este realizată de Duopart Consulting SRL. Proiectul tehnic, privind execuția lucrărilor este realizat de  SC Patrimoniu SRL – proiectant general Monica Chiriac, arhitectură – Iulian Cămui, structură – Dan Purdea, restaurare componente artistice din piatră – Marian Dăbuleanu, instalații – Iuliana Matei și Cătălin Matei, iar diriginții de șantier sunt Cornel Condurache și Neculai Pușcariu – Marinstal SRL și Pasnik Dream Consulting SRL.

Echipa de implementare, din cadrul Primăriei Făgăraș, este formată din: Florina Micu – manager proiect, Laura Giunca – responsabil juridic, Liliana Boer – responsabil tehnic, Lucreția Dima – responsabil financiar, Claudia Milea – responsabil achiziții publice, Elena Băjenaru – responsabil îndeplinire plan marketing, Daniel Ludu – responsabil economic, Ioan Dan și Adrian Bica, responsabili tehnic.


Apreciază
Distribuie