Ispasul sau Înălțarea Domnului

foto: episcopiaseverinului.ro

La 40 de zile după Paști, este sărbătorită Înălțarea Domnului, praznic numit și Ispas. Înălțarea cade totdeauna în joia săptămânii a șasea după Învierea lui Hrisos. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Vreme de 40 de zile, Mântuitorul le-a descoperit de mai multe ori Apostolilor ca a înviat din morți. La sfârșitul acestor zile, se arată din nou ucenicilor, le făgăduiește trimiterea Duhului Sfânt și se înalță la cer, învăluit de un nor.

Înălțarea este ultimul eveniment din viața pământeasca a Domnului. După Înălțare, Hristos continuă să fie prezent în această lume, însă prin Duhul Sfânt.

Second hand & outlet
Florian Shaorma
Cabinet ORL
Mogaldea Therapy
Proaspat Alb
Fantanita Craiesei

În Biserica Ortodoxa Română, sărbătoarea Înălțării Domnului este și ziua dedicată pomenirii Eroilor neamului. În toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate se face pomenirea tuturor Eroilor romani, căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

În Protopopiatul Făgăraș, două biserici prăznuiesc astăzi hramul, este vorba de locașurile de cult din Viştea de Jos și din Feldioara.


Apreciază
Distribuie