ITO 2018 a ajuns la final

foto: mitropolia-ardealului.ro

A cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) s-a încheiat duminică.

Ceremonia de final a avut loc la Catedrala mitropolitată din Sibiu, unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. Între aceștia s-au aflat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Naum de Ruse și Preasfințitul Qais, Episcop de Erzurum, împreună cu reprezentanți ai delegațiilor din țară și străinătate.

Tinerii au umplut Catedrala mitropolitană și curtea locașului de cult unde organizatorii au pregătit un ecran de mari dimensiuni pentru a urmări slujba religioasă toți cei care nu au mai încăput în biserică, potrivit Mitropoliei Ardealului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza, iar tinerii prezenți au cântat pricesne. IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea ITO 2018, autorităților care au sprijinit evenimentul și tinerilor participanți.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a citit un mesaj adresat tinerilor din partea Președintelui României, Klaus Werner Johannis.

Bursele brancovenesti
Monumente funerare

„Anul trecut această adunare a avut ca temă libertatea. Anul acesta, subiectul unității îi urmează în mod firesc. Împreună cu credința, unitatea și libertatea au definit destinul nostru al românilor. Libertatea socială, unitatea  ca și credința într-o Românie mai bună, o grădină a Maicii Domnului au fost idealurile pentru care au luptat și s-au jertfit ardeleni, bucovineni, basarabeni, munteni, dobrogeni și moldoveni. Voi sunteți astăzi moștenitorii idealurilor lor, continuatorii proiectului unei Românii întregi și puternice, ocrotitoare a tuturor fiilor și cetățenilor ei”, a spus Nistor.

IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe tineri să-și păstreze credința și curăția sufletească pentru a rămâne în continuare vrednici fii ai Bisericii străbune.

Câțiva tineri au citit un document prin care au fost sintetizate concluziile și dorințele exprimate în cadrul discuțiilor de la ateliere din acest an. Mai apoi, delegația Arhiepiscopiei Sibiului (organizatorii ITO 2019) a primit torța și i-a invitat pe tineri la anul în cetatea Băniei.

Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului ITO 2018.


Apreciază
Distribuie