La anul, pe vremea aceasta, gigacaloria de la Ecoterm va fi mai ieftină!

sediul Ecoterm

sediul Ecoterm

O firmă germană este pe cale să schimbe destinul populaţiei şi al societăţii făgărăşene de termoficare. Nemţii, care sunt în tatonări din februarie, cu Primăria şi cu societatea Ecoterm, au decis în sfârşit să investească în Ecoterm. Vor să preia datoria furnizorului de termie şi să investească într-o centrală pe cogenerare.

Rezultatul final: gigacalorie mai ieftină pentru abonaţi, datorii zero ale societăţii către Finanţe şi societate salvată de la faliment!

Potrivit directorului Ecotrem, Marius Tişcă, reprezentanţii firmei au venit la Făgăraş prin luna februarie să se intereseze de un parteneriat.

Joi, 22 mai,  s-au întors şi au depus scrisoarea de intenţie, aşa că, după primele calcule, la anul pe vremea aceasta vom avea staţie pe cogenerare şi societatea nu va mai avea datorii.

Investitorii din Germania vor să preia datoriile de circa 3 milioane de lei, sumă care se compune din restanţele pe care Ecoterm le are către Finanţe, plus alte datorii curente acumulate de la intrarea societăţii în insolvenţă. Apoi vor să implementeze o centrală pe cogenerare, care va fi amplasată pe platforma Duplex, lângă UPRUC.

chitanta-ecoterm-1Sistemul termoenergetic cu cogenerare utilizează gaz metan pentru a produce întâi energie electrică, apoi agent termic pentru încălzirea şi prepararea apei calde. În acest mod se micşorează mult cheltuielile.

Mobila SH
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Amanet King Onix

Cele opt centrale actuale ale societăţii Ecoterm vor intra în conservare, dar nu vor fi distruse sau transformate, ci vor rămâne ca instalaţii de rezervă, care în caz de forţă majoră să poată prelua activitatea.

În urma discuţiilor recente a rămas stabilit că livrarea motoarelor pentru noua staţie pe cogenerare se va face în luna noiembrie, primele probe vor fi efectuate prin decembrie, iar în ianuarie anul viitor noul sistem ar trebui să fie deja funcţional, a precizat Tişcă.

Firma din Germania, Custo Solar AG, a implementat prin toată Europa astfel de sisteme de producere a agentului termic, începând cu ţara de provenienţă şi până în Franţa, Austria sau Polonia.

Mai multe amănunte despre acest subiect, în ziarul de marţi, 27 mai!

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie