Lacul Voila, colmatat masiv: planuri pentru lucrări de siguranță

Construită în a doua jumătate a anilor ’80, amenajarea hidroelectrică de la Voila se confruntă cu o problemă majoră: lacul de acumulare este colmatat în proporție de 88,48%, scrie BZB.

În acest context, sunt necesare lucrări ample de punere în siguranță. În prezent, proiectul este în faza documentațiilor, Hidroelectrica semnând un contract cu firma bucureșteană STSDA SRL pentru realizarea expertizei tehnice și a documentației necesare pentru autorizarea lucrărilor (DALI). Printre altele, consultantul va analiza starea digurilor, cu accent pe cel situat pe malul stâng al lacului, pentru a verifica rezistența acestuia la presiunea crescută a apei în perioadele de viituri.

Potrivit documentației tehnice, lacul de la Voila este „cap de cascadă” pentru hidrocentralele Voila, Viștea, Arpașu, Scoreiu și Avrig, ceea ce determină acumularea aluviunilor aduse de râul Olt. În perioadele ploioase, lacul preia și viiturile, accentuând procesul de colmatare.

Un alt factor major îl reprezintă lipsa unei hidrocentrale planificate în amonte, în zona Mândra-Hoghiz. Proiectată înainte de 1989 pentru a servi drept „cap de cascadă” și a reține aluviunile și viiturile, această hidrocentrală nu a fost niciodată finalizată.

Stihl - decembrie
Stand-up
Royall Security - Craciun 2024
Amanet King Onix
Reno Depo

De asemenea, lucrările inițial proiectate la confluența pâraielor cu râul Olt, care ar fi prevenit acumularea excesivă de aluviuni, nu au fost executate complet la amenajarea Voila.

Citește articolul integral pe bzb.ro.


Apreciază
Distribuie