Leo Iorga vrea să fie făgărăşean

Trupa Pact

Trupa Pact

„După ani şi ani” de carieră şi zeci sau sute de oraşe vizitate, Leo Iorga (ex-Compact) se pare că s-a îndrăgostit de Făgăraş. A cântat în oraşul nostru de trei ori în ultimii ani, dar a venit de mult mai multe dăţi pentru că are de gând să-şi facă în zona Făgăraşului o casă de vacanţă. Mai precis la Breaza, acolo unde până şi Negru Vodă şi-a avut cetatea, ale cărei ruine încă se mai văd la 800 de metri altitudine.

„Voi cânta pentru prima dată la Făgăraş în calitate de făgărăşean”, râde artistul care face aluzie la concertul de vineri, 19 aprilie. Nu are chiar buletin de Breaza, dar are un teren acolo de 1.800 mp. Un teren pe care cât de curând va răsări o vilă de munte, una atipică, promite Leo şi nu una „ca pe Valea Prohovei.”

A vizitat toată Ţara Făgăraşului

Originar din Arad, Leo Iorga s-a împrietenit în decursul anilor cu doi făgărăşeni pasionaţi de muzică, Stelian Săpătoru (auditor la Primăria Făgăraş) şi dr. Ion Mehedinţu. De câte ori a trecut prin Făgăraş s-a oprit şi pe la prietenii lui, care l-au convins să-şi facă o casă aici la munte. „Acum sunt vecin cu Săpătoru la Breaza, îmi spune Leo Iorga, dar înaintea mea a fost prima dată vecin cu fratele meu, care are acolo un teren de 1.300 mp. Şi-a făcut la Breaza o casă din buşteni foarte frumoasă!”

Leo Iorga alaturi de preietenul sau in vizita la Radio Star
Leo Iorga alaturi de preietenul sau in vizita la Radio Star

Ideea de a-şi cumpăra un teren lângă Făgăraş i-a venit cântăreţului cu 2-3 ani în urmă pe vremea când concerta cu Pacifica, formulă în care a cântat şi în oraşul nostru. „Săpătoru şi Mehedinţu m-au purtat prin mai multe locuri turistice; am vizitat cetatea lui Negru Vodă de la Breaza, am fost la Sâmbăta de Sus, am fost la mănăstirea rupestră de la Şinca Veche… Am decis apoi că Breaza îmi place cel mai mult”. În cele din urmă, la jumătatea anului 2012, a semnat actele şi s-a ales cu un teren la Breaza.

Zonă cu încărcătură energetică

Fostul component al trupei Compact îşi va împărţi vacanţele între mare şi munte. „Am o vilă şi la mare pe care vara o cam închiriez. La munte o să-mi fac o casă pe stilul meu. Vreau o casă în stil arhaic, nu ca cele de pe Valea Prahovei. De altfel şi Breaza este o zonă care care îşi păstrează încă farmecul original, care păstrează tradiţia,” mărturiseşte Leo.

cabana lui Cristi Iorga de la Breaza (fratele artistului)
cabana lui Cristi Iorga de la Breaza (fratele artistului)

Artistul mai are un motiv pentru care îl trage inima să vină prin părţile locului: „am studiat foarte mult pe internet nişte studii şi am găsit că în zona asta este un vechi epicentru energetic dacic. Are forma unui triunghi şi centrul lui s-ar regăsi undeva la Şinca Veche”, spune cântăreţul.

Proaspat Alb
curatare tapiterie
Spalatoria Aqua Carpet
Florian Shaorma
Monumente funerare
Victoria Federal IFN

Ar fi făcut bani frumoşi şi din altceva

Leo Iorga a trecut nu de mult tare printr-un dificil moment al vieţii, a suferit o operaţie de cancer la plămâni. A învins boala şi s-a întors pe scenă. Cântă iar… cu Pact, o formaţie în care spune că se regăseşte cel mai bine

Leo Iorga si Stelian Sapatoru la munte
Leo Iorga si Stelian Sapatoru la munte

L-am întrebat dacă nu era artist, ce ar fi făcut astăzi? Nu stă deloc pe gânduri…„Uau! Am mai multe calificări, aparent fără legătură între ele: meteorolog operator, tâmplar mecanic (prelucrarea mecanică a lemnului), goniometrist în Marina Militară, pirotehnist (calificare deţinută prin firma mea de efecte pirotehnice şi jocuri de artificii). Adică… aş fi avut de unde alege!” Mărturiseşte, de asemenea, că în toţi anii de muzică s-a gândit de câteva ori să o ia de la capăt cu altceva. Spre bucuria fanilor, n-a făcut-o!

Are doi băieţi care par să-i calce pe urme. „Edi, băiatul meu cel mare, are 23 de ani şi a făcut parte din formaţia Amici; ştiţi piesa cu „Ea este Dana, colega mea…” A terminat Facultatea de Cinematografie la MediaPro. Paul are 16 ani şi este autorul piesei lui Maximilian, „Domnişoare.” Decizia de a urma sau nu o carieră muzicală le aparţine celor doi copii ai mei, dar atunci când îmi cer o părere sau o mână de ajutor, le stau cu drag la dispoziţie,” mai spune Leo Iorga.

A făcut un pact cu Pact 

Leo Iorga şi-a schimbat trupa, dar nu şi obiceiul. Promite că va cânta la fel de bine şi cu trupa Pact: „Cântăm de 5 luni în formula Pact. Pot spune cu mâna pe inimă că este cea mai bună formulă în care am cântat de-a lungul carierei, mai ales că am cântat cu Adrian Ordean între ’88 şi ’96 în Compact. De fapt o mare parte dintre hiturile lansate în această formulă o vom cânta şi la Făgăraş („Trenul pierdut”, „Să te gândeşti la mine”, „Mă voi întoarce”, „Cine eşti tu oare”, „Toamnă în sufletul meu”) şi mă bucur foarte tare că după atâţia ani am reuşit să cântăm din nou împreună pe scenă. Bineînţeles că denumirea trupei poate duce cu gândul şi la fosta formaţie în care am activat, Compact, dar şi la o înţelegere între noi, respectiv eu, Cristi Iorga, Marian Mihăilescu şi Alex Ardelean.”

Artistul îşi aduce aminte că a mai cântat şi în trecut la Făgăraş. De două ori. „O dată lângă Cetate alături de colegii de la Pacifica la vremea aceea (de altfel doi dintre ei sunt cu mine în formaţie în acest moment), iar imediat după acel concert am cântat la un club privat din oraş, unde s-a lăsat cu un chef foarte mare.”

(Cristina Cornilă)

 


Apreciază
Distribuie