Mâine se inaugurează muzeul

După mai multe luni de reoganizare, Muzeul ,,Valeriu Literat” din Cetatea Făgăraşului va fi deschis publicului larg vineri. Începând cu ora 13.00 are loc inagurarea noilor spaţii ale instituţiei muzeale, care si-a mărit capacitatea de la 12 la 24 de camere. Au intrat astfel în circuitul turistic şi încăperi care nu erau deschise publicului până în prezent.

Printre acestea figurează Turnul Negru, care a devenit sală de religie şi reculegere, prin expunerea a patru statui catolice sculptate în lemn de secol XVII. Se ştie că în epocă exista o capelă în fortificaţie, iar legenda spune că aici veneau pe sub pământ, printr-un tunel secret, preoţii de la Biserica Franciscană pentru a-şi ţine slujbele. Statuile au rămas până acum în Cetate şi au fost păstrate în depozitele muzeului.

Turnul Pestriţ este o altă încăpere intrată în circuit care găzduieşte mobilier de acum două secole.

Amanet King Onix
Proaspat Alb
Monumente funerare
JTTI
Alufix

Muzeul s-a îmbogăţit de asemenea cu o colecţie de glăjărie, una de artă decorativă sau alta de carte veche românească şi străină. Toate acestea şi multe alte noutăţi vor fi prezentate publicului vineri, în ziua inaugurării.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie