Memoria comerţului făgărăşean în reclame de epocă

reclama la masina de cusut marca Singer din ziarul Olteanu

reclama la masina de cusut marca Singer din ziarul Olteanu

În câteva zile, la muzeul „Valeriu Literat” din Cetate, o nouă expoziţie va fi deschisă publicului larg, sub numele de „Memoria comerţului făgărăşean în reclame de epocă”.

Dacă vreţi să vedeţi cum îşi făceau publicitate micii şi marii industriaşi ai vremii, o puteţi face urmărind tăieturile din ziarele timpului. Presa din prima parte a secolului XX abundă în anunţuri de mică publicitate cu cele mai variate produse ale epocii: de la zahăr şi praf de copt, la articole vestimentare, maşini de cusut, batoze sau chiar ateliere de pielărie.

Câteva dintre produsele la care se făcea reclamă se regăsesc chiar în patrimoniul muzeului şi este vorba de mai multe mărci de maşini de cusut.

Agromar
JTTI
curatare tapiterie
Spalatoria GPC
Florian Shaorma
Monumente funerare
Firma servicii renovare
Proaspat Alb

În general reclamele datează din perioada 1907 – 1940, interval de timp în care au funcţionat gazetele „Olteanul” sau „Ţara Oltului”, de unde au fost preluate. Expoziţia aceasta, amenajată într-una din încăperi, va rămâne deschisă până pe data de 1 mai, când o alta-i va lua locul, explică managerul muzeului, Elena Băjenaru.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie