Mercaptanul care a panicat populaţia

Făgăraşul a fost în alertă joi seara, când în tot municipiul s-a simţit puternic un miros de mercaptan. Populaţia s-a speriat ca nu cumva vreo conductă de gaz să se fi fisurat, în realitate însă temerile lor nu erau justificate.

Mai multe echipe de muncitori de la gaz au scotocit tot centrul oraşului, care părea să fie sursa mirosului, şi au descoperit în cele din urmă o sticlă cu mercaptan într-un container de gunoi din apropierea CEC Bank. Căutarea lor a fost un fel de ac în carul cu fân, ţinând cont că aparatele cu care au venit echipele de intervenţie puteau detecta mercaptanul doar în combinaţie cu gazul.

Mercaptanul este un derivat organic al hidrogenului sulfurat, cu miros neplăcut, ce se foloseşte în odorizarea gazelor combustibile spre a semnala pierderile accidentale de gaz. Nimeni nu-şi poate imagina cum a ajuns sticla acolo şi cine putea să deţină o asemenea cantitate de mercaptan, având în vedere că elementul chimic se foloseşte la nivel de miligrame.

Cei de la Distrigaz susţin că nu operează cu mercaptan, iar cei de la Transgaz spun că nu ştiu nimic despre sticla găsită.

Victoria Federal IFN
Sumi Agro - Zetanil
Amanet King Onix
JTTI
Florian Shaorma
Demgy

Mai multe informaţii, în ediţia de marţi, 8 octombrie, a ziarului Bună Ziua Făgăraş!

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie