Militari cu arme în școlile din Făgăraș

foto: Liviu Ardelean

Desfășurare de forțe armate cu arme, la un liceu din Făgăraș, miercuri.

Cadre militare din Cincu, Făgăraș și Brașov și-au prezentat oferta educațională și profesională, la Colegiul Național Doamna Stanca, de „Zilei Armatei Române în şcoli”.

Le-au prezentat școlarilor tehnica militară, dar și armamentul şi echipamentele de ultimă generaţie utilizate de Forţele Terestre care au avut misiuni în teatrele de operaţii.

„Intenția noastră a fost să promovăm meseria militară pentru că din punctul nostru de vedere, armata ca parte componentă a societății civile, reprezintă foarte multe dintre opțiunile care ar putea interesa un tânăr în prag de absolvire a studiilor liceale. Bineînțeles că Armata României are nevoie de oameni, dar aș pune problema altfel: armata are nevoie de oameni, așa cum și oamenii au nevoie de armată. Nu cred că poate să existe meserie mai importantă sau mai nobilă decât aceea de a-ți apăra neamul, țara și libertatea pe care ne-am câștigat-o în decembrie `89”, ne-a declarat colonelul Cătălin Ticulescu, comandantul centrului de instruire din Cincu.

Primele care s-au arătat interesate de o carieră militară au fost fetele. Dar nici băieții pasionați de arme nu au stat deoparte.

Salco
Bilka
Monumente funerare
Bikeathon 2020

„Până acum voiam să merg merg mai departe în poliție, dar mă atrage și armata. Am încercat armele din curiozitate, este fain. Aș merge la Forțele Aeriene Române”, mărturisește Maria Ștefan, elevă în clasa a XII-a.

„Îmi plac armele de precizie, cu lunetă, de calibru mare în general. Aș prefera în trupele speciale ale Jandarmeriei pentru că mi se pare o muncă interesantă”, spune Anton Bernabei, din clasa a XI-a.

Proiectul prin care Armata Română își promovează imaginea se desfășoară la nivel național, în școlile gimnaziale și în licee, până miercurea viitoare. Acțiunea din Făgăraș a fost organizată de Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” Cincu, împreună cu Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte Făgăraș și Biroul Informare-Recrutare al Centrului Militar Zonal Braşov.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie