Ministrul Culturii vrea să oblige elevii să meargă la teatru, operă sau muzeu

foto: arhivă

Ministrul Culturii consideră că România se confruntă cu o lipsă de modele. Într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, Lucian Romaşcanu a anunțat că a vorbit cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pentru găsirea unor soluţii de a aduce cât mai mulţi elevi în sălile de teatru, operă sau la muzeu, potrivit Agerpres.

Întrebat ce ar trebui făcut ca, în locul manelelor, copiii şi tinerii să asculte alte genuri muzicale, ministrul Culturii a răspuns: „Nu sunt pentru manele, şi o spun public, nu pentru muzica în sine, ci pentru ceea ce reprezintă ea şi cam cu cine te învecinezi când asculţi manele. Orice se întâmplă artistic, chiar şi pseudo-artistic, nu poate fi interzis. Am depăşit acel fenomen. Tot ce putem noi face este să creştem copiii de aşa natură încât să nu se mai identifice cu tipul ăla de mesaj. Avem lipsă de modele”.

Ministrul Culturii a precizat că a avut o discuţie cu ministrul Educaţiei pentru a găsi soluţii de a aduce cât mai mulţi elevi în sălile de teatru, operă sau la muzeu. „Am vorbit cu doamna Ligia Deca şi am rugat-o foarte mult să considere, în momentul în care face programele, obligativitatea mergerii la teatru, la operă, la muzeu. Copiii, după ce fac această vizită, să facă un eseu despre ceea ce au văzut, astfel încât să le creştem obiceiul de a face acest lucru. Acum este recomandat, foarte puţină lume se întâmplă să meargă pe la instituţii de cultură şi lucrurile nu pot merge bine în felul ăsta”, a declarat Romaşcanu.

Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Demgy
Florian Shaorma
BPM - excavatorist
Mobila SH

În opinia sa, este nevoie de readucerea respectului faţă de meserii. „A fost un sondaj în Bucureşti, acum câţiva ani de zile, şi 51% din copii au spus că şi-ar dori să fie, şi nu dau nume, dar un mare proprietar de club, de fotbal şi de terenuri. Noi, clasa politică, avem o problemă pentru că trebuie să furnizăm modele. Lumea academică trebuie să furnizeze modele adevărate. Trebuie să re-respectabilizăm meseriile care contează: profesorii să fie bine plătiţi, medicii încep să fie deja bine plătiţi, să poţi să arăţi într-o vreme în care totul, din păcate, totul e foarte material, că succesul în viaţă poate veni şi altfel decât repede”, a mai spus ministrul Culturii, Romaşcanu.


Apreciază
Distribuie