Mitropolitul Ardealului a instalat un nou preot, la Făgăraș

Biserica Sf. Treime de pe strada I.C. Drăgușanu din Făgăraș are un nou preot. Este vorba de părintele Ioan Tărcuță, care a slujit la Ucea, în ultimii zece ani, și care deține funcția de protopop al parohiilor din satele aflate în părțile de sud și de apus ale Țării Făgărașului.

Instalare pr Tarcuta - Biserica Sf. Treime Fagaras_03
pr. Ioan Tărcuță

Preotul Tărcuță îl înlocuiește astfel pe Nicolae Lie, cel care a fost transferat recent la o biserică din Brașov.

Ceremonia de instalare a fost oficiată duminică, 11 decembrie 2016, de IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în prezența protopopului de Făgăraș, Marius Corlean, și a numeroși preoți din alte parohii ale orașului.

Instalare pr Tarcuta - Biserica Sf. Treime Fagaras_04
Pr. Marius Corlean și pr. Nicolae Lie

Preotul Tărcuță va sluji alături de celălalt paroh al bisericii, preotul Marcel Greavu, dar și de decanul de vârstă, pr. Romul Poparad.

După slujba de Te Deum, ierarhul i-a înmânat noului paroh Evanghelia, Crucea și cheia lăcașului de cult și l-a încurajat să fie mereu în slujba lui Dumnezeu și a credincioșilor și să continue lucrarea misionară, așa cum a făcut și la parohia Ucea de Jos.

Istoria zbuciumată a bisericii de pe „strada grecească”

Istoria credincioșilor ortodocși și a bisericilor lor a fost zbuciumată în secolul al XVIII-lea. Vreme de șase decenii, între 1720-1783, ortodocșii nu au avut biserică, după ce ctitoria lui Brâncoveanu ( Biserica Sf. Nicolae), construită în 1697, intrase forțat în posesia bisericii greco-catolice.

Biserica Sfânta Treime
Biserica Sfânta Treime

Ca urmare, comunitatea de români ortodocși a făcut eforturi uriașe pentru a înălța o altă biserică. Așa s-a început construcția lăcașului de pe actuala stradă I.C. Drăgușanu. Biserica „Sf. Treime” era cunoscută în secolul al XIX-lea ca biserica grecilor, poate și pentru că a fost construită cu sprijinul negustorilor greci, pe „strada grecească”.

Agromar
JTTI
Moveos
Demgy
Monumente funerare
Amanet King Onix

Lăcașul a fost ridicat în 1783 de un meșter sas, Johann Müller, în stil navă, după modelul bisericii brâncovenești. La acea vreme, meșterii nu aveau permisiunea să construiască un turn, deoarece se considera că punea în umbră biserica evanghelică, din imediata vecinătate. Turnul clopotniță s-a construit totuși în 1791 de jupân Martin, meșter sas din Brașov.

În 1832 se construiește paraclisul iar în 1834 aghiazmatarul. Pictura a fost executată înainte de 1832 și restaurată în 1999-2003.

Astăzi, biserica este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice și de arhitectură.

Tot aici și tot în sec. al XIX-lea, pe vremea Mitropolitului Andrei Șaguna, cu sprijinul lui I.C. Drăgușanu s-a ridicat și o școală confesională, cu doar două încăperi (pentru copiii români), la câțiva metri de biserică. Puțini știu că această școală confesională purta numele de „Radu Negru”. La acea vreme, clădirea actualului Colegiu Radu Negru nu era încă ridicată.

În ultima jumătate de secol, cei care au slujit la această biserică au fost pr. prot. Traian Ciocănelea, pr. prot. Romul Zaharie, iar mai recent pr. Romul Poparad, pr. Nicolae Lie și pr. Marcel Greavu.

 

CSM


Apreciază
Distribuie