Moaște ale Sf. Luca al Crimeei, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta

foto: Facebook/Manastirea Brancoveanu

Mâna Sf. Luca al Crimeei a fost adusă miercuri, 26 mai, la Mănăstirea Brâncoveanu și va rămâne aici până în dimineața de luni, 31 mai.

Respectând toate regulile de igienă, credincioșii se pot închina și ruga Sfântului Luca la Mănăstirea Sâmbăta, biserica fiind deschisă zilnic între orele 6 și 22.

Moaștele sunt așezate la închinare în Biserica brâncovenească. În această perioadă, vom avea programul liturgic obișnuit și Sfântul Maslu mâine (n.r. vineri, 28 mai), de la ora 15”, ne-a declarat arhim. Atanasie Roman, starețul Mănăstirii Brâncoveanu.

Sf. Luca al Crimeei
foto: doxologia.ro

Moaștele au fost aduse în România din Grecia, de la o mănăstire de lângă Atena. Racla a mai fost așezată pentru închinare în București, Sibiu și Râșnov. De la Mănăstirea Sâmbăta, moaștele vor fi duse la Constanța.

Sfântul Arhiepiscop Luca al Crimeei (1877-1961) a fost un chirurg rus, fondator al chirurgiei septice, scriitor religios, episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse și arhiepiscop de Simferopol și Crimeea, începând din mai 1946.

Potrivit doxologia.ro, timp de 17 ani a câștigat faimă printre oamenii simpli, pentru că era un „doctor milostiv”, dar a obținut și apreciere în mediul universitar pentru lucrările sale de mare valoare științifică.

Amanet King Onix
Brutaria Dragus
Primaria Soars - Pasti 2024
Isoplus Special - Pasti
Royall Security
Proaspat Alb

În 1921, a fost hirotonit preot și tuns în monahism, primind numele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca.

Deoarece a propovăduit cuvântului lui Dumnezeu în vremea unui regim comunist ateu, Sfântul Arhiepiscop Luca a îndurat 11 ani de închisori și exiluri. Singur și prigonit, nu a încetat să slujească lui Dumnezeu iar vocația de savant nu a dispărut nici în cel mai îndepărtat colț al Siberiei, unde a scris în permanență lucrări științifice în domeniul anesteziei regionale și chirurgiei septice.

Sf. Luca al Crimeei a practicat medicina oriunde a fost nevoie, fără a ține seamă de presiunile autorităților.

Din anul 2013, Sfântul este prăznuit în calendarul creștin ortodox român pe 11 iunie.


Apreciază
Distribuie