Monumentul Eroilor, înalt de 10 metri

•    Monumentul Eroilor de la Făgăraş va avea 10 metri înălţime, va fi foarte simplu ca şi reprezentare şi va fi placat cu granit negru şi marmură albă. Din păcate, pentru că bugetul local din 2015 este mai mic cu un milion de euro faţă de cel al anului precedent, obiectivul are şanse aproape nule să fie ridicat anul acesta.

După ce în toamna anului trecut a fost inaugurat la Făgăraş un monument dedicat luptătorilor anticomunişti, iată că în municipiu va apărea un al doilea astfel de obiectiv. Consilierii locali ai Făgăraşului au aprobat la ultima şedinţă Planul Urbanistic de Detaliu pentru Monumentul Eroilor.

Acesta este diferit de Monumentul Rezistenţei Anticomuniste şi va fi amplasat pe latura estică a Catedralei ortodoxe.

Proiectul monumentului îi aparţine arhitectului braşovean Daniel Cincu, acelaşi care şi-a lăsat amprenta şi pe Monumentul Rezistenţei Anbticomuniste de lângă Cetate. Autorităţile locale au obţinut şi acordul Ministerului Culturii pentru realizarea şi amplasarea Monumentului Eroilor.

Concepţie simplă la cerere ministerială

Până să ia forma finală de acum, obiectivul a trecut – scriptic vorbind – prin mai multe faze de proiectare. De la unul mai bogat ornamental s-a ajuns la unul foarte simplu ca şi reprezentare, la dorinţa Ministerului Culturii. Oficialii de la Cultură au fost mulţumiţi numai când au văzut o formă uşor conică, cu patru laturi, aşezată pe un soclu în trepte, fără artificii decorative.

Cel care l-a realizat spune că va avea o înălţime de 10 metri.

,,Partea inferioară – soclul – va fi placat cu granit negru, iar cea superioară va fi din marmură albă. În jurul obiectivului se va face o amenajare peisagistică pentru a putea permite protocolul de Ziua Eroilor, care până acum se ţinea la crucea din spatele Catedralei”, spune arh. Cincu.
Munca arhitectului la realizarea acestui obiectiv nu s-a limitat doar la faza de proiectare. El spune că ,,monumentul trebuie urmărit şi în faza de execuţie, de la verificarea pământului în momentul realizării fundaţiei, la armarea monumentului şi apoi inclusiv la participarea la alegerea materialelor cu care va fi placat, parctic până la recepţie”.

Salco

3 miliarde pentru cinstea eroilor

Financiar vorbind, acest monument este scump pentru municipalitate. Potrivit primarului Sorin Mănduc, ar necesita suma de 3 miliarde de lei vechi. Edilul şi-a exprimat totuşi speranţa ca la momentul licitaţiei să existe constructori care vin cu oferte sub acest prag financiar.

,,Un lucru este cert, spune Mănduc, obiectivul se va face pentru că suntem singurul oraş din ţară care nu are un monument închinat eroilor! Dar bugetul pe anul acesta este mai sărac cu un milion de euro decât cel aferent anului anterior, aşa încât numai printr-o minune, dacă putem face cumva o rectificare de buget pe parcursul anului, o să începem lucrările.”

Potrivit viceprimarului Cătălin Cîrje pentru construcţia obiectivului s-a alocat o sumă infimă la momentul când s-au împărţit banii publici, urmând să înceapă cel mult lucrările la fundaţie, iar monumentul să fie finalizat abia în 2016, pentru că nu există disponibilă întreaga sumă pentru realizare în acest an calendaristic.

Arh. Daniel Cincu confirmă faptul că proiectarea acestuia a avut un grad de complexitate mult mai scăzut decât Monumentul Rezistenţei Anticomuniste.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie