În pragul alegerilor prezidențiale și la 77 de ani de la arestarea în masă a tinerilor intelectuali români care s-au opus regimului comunist, Muzeul de Pânze și Povești din Țara Făgărașului transmite un mesaj cu puternică încărcătură istorică și civică: „Libertatea nu e moștenire. E luptă. În fiecare generație”,
Reprezentanții muzeului amintesc că în noaptea de 14 mai 1948, peste 10.000 de tineri au fost arestați pentru convingerile lor anticomuniste. Evenimentul este considerat începutul unui val de represiune politică ce a marcat profund societatea românească.
„A fost începutul unui val de suferință, umilință și tăcere forțată, care a lăsat răni adânci în istoria noastră”, se arată într-o postare publicată de muzeu pe Facebook, care îndeamnă la reflecție asupra trecutului și la responsabilitate față de viitor.
Apelul public al muzeului atrage atenția asupra pericolului uitării și asupra fragilității valorilor democratice, mai ales într-un moment în care societatea se pregătește să aleagă viitorul președinte al României.
„Să nu uităm niciodată ce înseamnă libertatea! Cât a costat și cât poate să coste… Și cât de aproape suntem să pierdem, odată cu ea, decența, respectul pentru cei educați sau cei care muncesc, valorile normale ca solidaritatea și iubirea de aproapele, compasiunea și iertarea, onestitatea și integritatea, grija față de creație și față de mediu, pacea, dreptatea, echitatea, demnitatea… Libertatea nu e moștenire. E luptă. În fiecare generație”, se mai arată în mesajul publicat online.
Muzeul de Pânze și Povești este cunoscut pentru activitatea sa de documentare și promovare a memoriei colective locale. În satul Mândra, în cadrul proiectului expozițional „Garaj 30 – obiecte și povești locale din comunism”, muzeul aduce în atenția publicului povești locale despre viața în timpul regimului comunist, dar și obiecte autentice din acea perioadă. O secțiune specială este dedicată memoriei celor care au suferit în temnițele comuniste, inclusiv străbunici ai fondatorilor muzeului.
„Evocăm amintirea străbunicilor care au fost închiși, în tăcere și suferință, doar pentru că au gândit altfel”, spun reprezentanții Muzeului de Pânze și Povești din Țara Făgărașului. Potrivit acestora, fiecare obiect expus și fiecare poveste spusă sunt „gesturi de recuperare a memoriei” și de readucere în atenție a destinelor celor care au luptat pentru libertate și demnitate.