Nu ignorați violența în familie! Solicitați ajutor imediat!

Fenomenul de violență domestică se poate manifesta oricând. Cazurile de violență domestică trebuie raportate prin orice mijloace – fie sistemul unic de urgență 112, fie prin orice alt mijloc de comunicare! Un apel telefonic poate salva o viață, sau chiar mai multe!

Dacă asistați la episoade de violență în familie (ați auzit țipete, certuri, sau chiar surprindeți episoade de agresiune fizică/psihică), sfătuiți victima să solicite ajutor instituțiilor responsabile și sunați la 112 pentru a anunța cele întâmplate.

În cazul în care sunteți martor al unui episod de violență în familie, alegeți-vă cu mare atenție reacția față de agresor! Nu ripostați cu violență în cazul în care asistați la un act de agresiune în familie și vreți să luați apărarea victimei. Puteți interveni pentru a stopa atacul agresorului, încercând calmarea acestuia și aplanarea conflictului,  evitând pe cât posibil implicarea într-o altercație de natură fizică.

Oferiți victimei orice formă de sprijin, inclusiv cu mărturia actului de violență la care ați asistat cu ocazia audierilor.

Informați victima sau reamintiți-i de posibilitatea de a cere emiterea unui ordin de protecție provizoriu (poliția îl poate emite pe loc pe o durată de 5 zile) sau a unui ordin de protecție (instanța îl poate emite pe o durată de până la 6 luni, iar cererea este scutită de taxă de timbru).

Sunați la 112 dacă există suspiciunea că un vecin/vecină (adult/vârstnic sau copil) este victima violenței în familie.

Dacă sunteți martorul violenței în propria familie, nu ezitați să anunțați poliția despre agresiune (care va anunța echipa mobilă de intervenție specializată compusă și din asistent social).

Dacă vă confruntați cu situația de a fi victima violenței în familie, Poliția Brașov vă recomandă:

Atunci când izbucnește un episod cu violențe fizice, sunați imediat la 112, iar dacă nu puteți ajunge la telefon, strigați tare ca să vă audă vecinii și cereți ajutor.

Agromar
Victoria Federal IFN
Moveos
Fantanita Craiesei
JTTI
Mogaldea Therapy

Poliția poate interveni în conflict și poate emite un ordin de protecție provizoriu până la 5 zile și îi poate impune agresorului mai multe obligații sau interdicții.

Polițiștii îl pot evacua pe agresor imediat din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate.

Depuneți o plângere la cea mai apropiată secție  poliție pentru abuzul suferit. De preferat pe e-mail-ul instituției sau la un nr de fax.

Dacă partenerul agresor promite că se va opri din abuz, victima trebuie să fie foarte precaută!  Când se confruntă cu consecințele, agresorii pledează adesea pentru o altă șansă, cer iertare și promit să se schimbe. Dar, de cele mai multe ori, agresorii se întorc rapid la comportamentul lor abuziv odată ce au fost iertați și nu mai sunt îngrijorați de faptul că victima va pleca.

Nu retrageți plângerea penală depusă (acest lucru duce la încetarea oricăror demersuri și înlăturarea răspunderii penale a agresorului) și cereți sprijin/îndrumare specialiștilor (psihologi, avocați etc.).

Solicitați instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate impune măsuri de protecție a victimelor pe o perioadă de 6 luni. Acțiunea este gratuită, scutită de taxă de timbru!

 

sursa: Inspectoratul de Poliție Județean Brașov


Apreciază
Distribuie