Obiceiul tradiţional „Plugarul”

Primăria Şercaia şi Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov vor organiza în satul Vad, în a doua zi de Paşte, începând cu ora 13.00, obiceiul tradiţional „Plugarul”.

„Plugarul” este un obicei de primăvară, un scenariu ritual al morţii şi renaşterii anuale a divinităţii vegetale. Rolul principal îl are flăcăul care a ieşit primul la arat în acel an. Ceremonialul cuprinde mai multe secvenţe rituale: după alegerea plugarului, urmează ca în prima zi de Paşte fetele să împletească legături din grâu verde cu care a doua zi plugarul va fi „gătit”.

Grâul verde a fost dintotdeauna simbolul începutului unui nou ciclu agrar. Serbarea plugarului începe cu ascunderea Plugarului în incinta gospodăriei sale, urmată de căutarea lui. După ce este găsit, urmează gătirea cu grâul verde, iar plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn şi purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări. Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an, cu scopul ca gospodăriile şi căsnicia lor să fie rodnice şi îmbelşugate.

Primaria Soars - Pasti 2024
curatare tapiterie
Moveos
Monumente funerare
Demgy

Obiceiul „Plugarului” este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an, a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona Ţării Făgăraşului.

 

alexandru.socaciu@bunaziuafagaras.info


Apreciază
Distribuie