Parc fotovoltaic pe 100 ha la Grid

O firmă românească pune la cale construirea unui imens parc fotovoltaic la Grid. Societatea s-a pregătit din timp pentru investiţie şi, începând cu anii 2005-2006, s-a pus pe cumpărat teren în zonă. Aşa se face că astăzi investitorii dispun de o suprafaţă de 100 de hectare, situate în zona cunoscută de localnici sub denumirea de ,,Dumbrava Gridului”.

,,Parcul va avea o putere instalată de 45 MW, iar viitorii lui proprietari sunt români. Primăria nu le concesionează terenul, aşa cum s-a obişnuit a se face în zonă, deoarece au 100 de hectare de teren intravilan cumpărat de-a lungul ultimilor ani. Pentru a putea demara investiţia îi ajutăm în schimb cu pietruirea unui drum, care să facă posibil accesul cu TIR-uri şi camioane de mare tonaj”, explică edilul Mihai Popeneci, primarul comunei Părău.

Primarul a solicitat în acest sens Consiliului Judeţean Braşov nişte fonduri cu care să pietruiască drumul comunal Grid-Şercaia, iar cererea lui a primit răspuns pozitiv. Are 3,1 kilometri lungime, face legătura între cele două sate şi este practicabil la momentul acesta numai cu căruţa sau tractorul. În momentul în care investitorii vor începe lucrările în teren vor avea nevoie de un drum accesibil spre a ajunge la zona în care va fi parcul fotovoltaic.

Reno Depo
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Sumi Agro - Shigeki
Amanet King Onix
Monumente funerare

Primăria nu primeşte un leu din redevenţă, nefiind vorba de vreo concesiune, dar, terenul fiind intravilan, va câştiga suficient din autorizaţia de construire şi din impozitele anuale.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie