Pompierii brașoveni, mobilizați la inundațiile catastrofale din județul Galați
Pompierii brașoveni sunt mobilizați să intervină în județul Galați, afectat de inundații catastrofale, unde cel puțin patru oameni au murit. Peste 5000 de gospodării din 12 localităţi din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, 252 de persoane fiind evacuate. Zeci de mii de locuințe nu au electricitate. „Astfel de inundații nu pot fi evitate, din cauza schimbărilor climatice”, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice extreme care au afectat mai multe judete din țară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov va intervi în sprijininul echipelor de intervenție din judetul Galați”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja.
Sâmbătă, 14 septembrie, vor fi trimise în județul Galați următoarele forțe și mijloace din cadrul ISU Brașov:
– 2 autocamioane pentru transportul echipamentelor și personalului;
– 2 motopompe remorcabile pentru evacuarea apei din zonele inundate;
– 2 motopompe transportabile pentru evacuarea apei din spații restrânse;
– 10 subofițeri specializați în intervenții în situații de urgență.
Bilanț catastrofal
În urma precipitaţiilor abundente, judeţul Galaţi se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale. 19 localități din opt județe au fost afectate de ploile puternice. Bilanțul victimelor a crescut la patru.
Inundații-fulger de peste 150 l/mp în mai puțin de 24 ore s-au înregistrat în județul Galați (localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi, Izvoarele, Cuca), fiind cel mai afectat din cauza viiturilor puternice produse în cursul nopții, potrivit Apele Române.
Conform ISU Galaţi, au fost surprinse de viituri şi nu au putut fi salvate 4 victime: un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăguşeni, o femeie de 86 ani din Costache Negri şi o femeie de 75 ani din Corod.
De asemenea, alte câteva sute de oameni aşteaptă să fie salvaţi din casele inundate. În unele zone, apa ajunge la acoperiş, iar locatarii s-au urcat în poduri ca să se salveze.
Ciolacu și Arafat sunt în județul Galați
Premierul Marcel Ciolacu a spus sâmbătă din județul Galați, unde, până acum, patru persoane au murit din cauza inundațiilor, că „nu are nimeni o estimare în acest moment” a pagubelor produse de calamităţi. Acesta subliniază „o nevoie” legată de o „discuţie foarte serioasă” în ceea ce priveşte situaţia din judeţul Galaţi, cel mai grav afectat, pentru ca inundaţii devastatoare să nu se mai întâmple, în condiţiile în care este pentru a treia oară când zona este lovită de inundaţii. „Urgența acum este să nu găsim neapărat astăzi vinovați”. Acesta spune că atât Ministerul de Interne, cât şi forţe ale Ministerului Apărării acţionează, inclusiv cu elicoptere, potrivit HotNews.
În judeţul Vaslui, mai multe gospodării din 5 localităţi au fost inundate, iar 40 de persoane au fost evacuate. Premierul Marcel Ciolacu, miniştrii Cătălin Predoiu, Angel Tîlvăr şi Mircea Fechet şi şeful DSU Raed Arafat se află la Slobozia Conachi, în judeţul Galaţi, potrivit News.ro.
Ajutoare de urgență
Premierul Marcel Ciolacu a dispus Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Sociale să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din judeţul Galaţi, afectate de inundaţii, care vor primi apă şi alimente (conserve de carne, legume, pateu, gem, zahăr şi cascaval) pentru o perioadă de 7 zile, 50 de locuinţe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi şi lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară. În plus, 10 bărci de salvare ale Armatei vor ajunge în scurt timp în Comuna Pechea din judeţul Galaţi. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Ajutoare de urgență pentru persoanele afectate de inundații, scrie Ziare.com.
Peste 25.000 de locuințe nu au electricitate
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă sâmbătă că echipele de intervenţie lucrează 24 de ore din 24, în condiţii dificile, pentru a remedia avariile şi a reda electricitatea în localităţile afectate de inundaţiile din Galaţi, el precizând că 25.199 de gospodării se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie. Burduja precizează că aceste întreruperi au fost, în unele cazuri, efectuate la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a proteja vieţile oamenilor, relatează News.ro.
Ministrul Mediului: Astfel de fenomene nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat sâmbătă după ce mii de gospodării au fost inundate, iar cel puțin patru persoane au murit din cauza ploilor masive aduse de ciclonul Boris, că „statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la o sută de ani”. Potrivit acestuia, astfel de inundații nu pot fi evitate pentru că, din cauza schimbărilor climatice, ploile masive vor avea loc din ce în ce mai des, scrie HotNews.