Portretul pictorului Ștefan Câlția, expus la Casa Prințului de Wales din Viscri

O serie de portrete fotografice inedite ale unor artiști români, printre care se află și Ștefan Câlția, sunt fi expuse în șura Casei Prințului de Wales din Viscri, începând de astăzi, 1 septembrie.

Expoziția fotografică temporară “RETURN TO ROMANIA, 1990” va putea fi vizitată până pe 31 octombrie 2023. Aceasta cuprinde portretele artiștilor Ștefan Câlția, Horia Bernea, Marin Gherasim, Wanda Mihuleac și Georgeta Năpăruș. Ei au fost surprinsi de fotograful britanic Barry Lewis în atelierele lor, la scurt timp după Revoluția din 1989.

Casa Prințului de Wales din Viscri s-a redeschis pentru vizitare la 1 aprilie 2023. Proprietatea tradițională săsească din satul Viscri face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Qi Meridian
Amanet King Onix
Demgy
UPRUC-CTR
Monumente funerare
Proaspat Alb

Pictorul Ștefan Câlția s-a născut pe 15 mai 1942, la Brașov. La scurt timp după nașterea sa, familia s-a mutat în Făgăraș. Artistul și-a petrecut o mare parte a copilăriei în Șona, satul bunicilor. Spațiul geografic și afectiv din Șona este prezent în diverse moduri în arta sa. Tânărul Ștefan Câlția a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice și Muzică din Timișoara, apoi ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, absolvind ca șef de promoție. Din 1972 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

S-a încadrat în genul picturii realismului fantastic, fiind probabil cel mai important reprezentant al acestui gen. Operele lui Ștefan Câlția au fost expuse în Norvegia, Elveția, Țările de Jos, Danemarca și în România. Vara, pictorul se retrage în casa bunicilor din Șona, veche de peste 100 de ani, fără apă și curent electric. Aici îi învață pe copii să iubească trecutul.


Apreciază
Distribuie