Portul popular din Țara Făgărașului a ajuns la Muzeul Satului din București

foto: facebook.com/muzeulsatului

Asociația La Blouse Roumaine, Fundația Comunitară „Țara Făgărașului” și Muzeul de Pânze și Povești Mândra au fost sâmbătă, 10 septembrie 2022, în Curtea Gospodăriei Drăguș din incinta Muzeului Satului, la vernisajul expoziției de fotografie „Acasă, la origini”.

Expoziția prezintă prima etapă de cercetare a portului popular din mai multe comunități din Țara Făgărașului, cu detalii de specific, particularități și identitate locală. Comunitățile vii, implicate în proiect, sunt: Beclean, Calbor, Copăcel, Drăguș, Grid, Ileni, Lisa, Mărgineni, Mândra, Perșani, Râușor, Șercaia, Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Veneția de Jos, Șona, Ucea de Sus și Grupul Șezători în Țara Făgărașului, potrivit organizatorilor.

Pe timpul verii 2022, expoziția a putut fi vizitată în fiecare weekend, duminica, la Biserica din fiecare sat inclus în proiect, dar și în alte spații culturale. Cu această ocazie, fiecare comunitate a creat o adevărată sărbătoare. Același lucru s-a întâmplat sâmbătă în curtea Gospodăriei Drăguș din incinta Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, unde au fost prezenți reprezentanții tuturor comunităților implicate în proiect.

Amanet King Onix
La Turcu
Spalatoria GPC
Monumente funerare
Proaspat Alb
JTTI

Proiectul a luat naștere în urmă cu 2 ani, în plină pandemie, când comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, pentru Ziua Universală a Iei 2020, tema „Acasă, la origini”. În acel an, de Rusalii, a debutat o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional românesc, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre. O mărturie despre apartenența la o familie, un neam și o cultură. În Țara Făgărașului, familii din peste 20 de comunități s-au lăsat fotografiate de fotografi voluntari ca să rămână mărturie peste ani.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 – 25 septembrie, în programul de vizitare al Muzeului Satului.

foto: facebook.com/muzeulsatului
foto: facebook.com/muzeulsatului
foto: facebook.com/muzeulsatului
foto: facebook.com/muzeulsatului


Apreciază
Distribuie