Preot din Cincu, trimis în judecată pentru fraudă

Caz fără precedent în Țara Făgărașului. Preotul paroh din comuna Cincu, Florin Butum, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA). El ar fi obținut ilegal peste 100.000 de lei de la APIA, pentru un teren care aparține de fapt poligonului militar de la Cincu.

Acesta a obținut fonduri europene folosind „cu rea-credință documente ori declarații false, inexacte sau incomplete”, se arată în comunicatul DNA. Una dintre fapte este în formă continuată. În același dosar este implicată chiar și Parohia Cincu din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ca persoană juridică, pentru săvârșirea acelorași două infracțiuni.

Preotul a pretins, între 2011 și 2017, că parohia sa deține și utilizează o suprafață de teren de 11,51 ha care se afla, de fapt, în incinta poligonului militar de la Cincu. La această suprafață de teren, inculpatul a adăugat încă una de 9,33 ha, în perioada 2013-2017, situată tot în poligon. În plus, preotul Butum a pretins că ar deține și sute de oi cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren respective.

sursa foto: protopopiatulfagaras.wordpress.com

Pentru ambele suprafețe și pentru pretinsa activitate de pășunat, preotul și Parohia au obținut sprijin financiar de la APIA – Centrele Locale Voila sau Făgăraș în valoare de 126.267 lei, în mod ilegal, arată DNA. Inculpatul a fost ajutat de complicele Ioan Mămăligă, inspectorul de cadastru și urbanism din cadrul Primăriei Cincu.

Cu ajutorul inspectorului Mămăligă, Parohia Cincu a obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de peste 18.000 de lei după ce fața bisericească a mințit că folosește pășunea și a atașat la cererea depusă la centrul APIA din Voila o adeverință falsă care îi susținea mincinile.

În ultimii patru ani, preotul a mai depus alte cinci cereri la centrele APIA din Voila și Făgăraș, în calitate de reprezentant al Parohiei, pentru a obține fonduri europene și, cu ajutorul celui de-al doilea complice, medicul veterian Gheorghe Tișcă, a intrat în posesia altor două adeverințe care arătau că deține câteva sute de ovine.

Pensiunea Confort Morosanu

Cu această ocazie, inspectorul de cadastru și urbanism de la Primăria Cincu a recidivat și a emis alte câteva adeverințe false pentru preotul paroh al comunei.

Pentru recuperarea întregului prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri și sume de bani deținute de inculpati, iar dosarul a fost trimis la Tribunalul Brașov.

Toți sunt judecați în stare de libertate.

(Liviu Ardelean)


Apreciază
Distribuie