Prima reparaţie a unei biserici – monument istoric

O biserică din Veneţia de Jos este reparată după mai bine de 200 de ani de la construcţie. Lăcaşul de cult cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost construit în 1795. De atunci şi până azi n-a fost reparat niciodată. Preotul Alexandru Socaciu, care slujeşte în Veneţia de Jos de la începutul acestui an, a demarat reparaţiile la data de 11 august, cu bani de la Primăria comunei Părău (50.000 de lei) şi din donaţiile credincioşilor.

În primă fază va fi schimbat tot acoperişul. Când au dat laţii şi căpriorii jos, muncitorii au descoperit că aceştia erau bătuţi cu cuie care se fabricau acum 200 de ani, asta însemnând că sunt aceiaşi de la construcţia bisericii.

,,Biserica se afla pe lista monumentelor istorice. Pictura datează din anul 1818 şi a fost realizată de celebrul pictor Teodor Zugravu, care a fost cunoscut în domeniu în zona Munţilor Apuseni. Este singura biserică din Ţara Făgăraşului care are şi pictură exterioară. Am început cu acoperişul, dar mai sunt multe de făcut aici pe viitor. Pardoseala a putrezit şi trebuie schimbată, pereţii sunt fisuraţi, pictura e stricată. Ultima slujbă pe care am oficiat-o aici a fost de Paşti”, spune preotul Alexandru Sucaciu.

biserica 4

Monumente funerare
Fantanita Craiesei
JTTI
Cabinet ORL
Second hand & outlet
Proaspat Alb
Florian Shaorma

biserica 3

Satul Veneţia de Jos are două biserici ortodoxe. Una mai mică, ,,Cuvioasa Paraschiva” şi cea mare, ,,Adormirea Maicii Domnului”.
Părintele şi-a propus ca slujbele din timpul verii să fie oficiate în biserica ce se renovează acum, iar cele de iarnă în biserica mică, pentru că se încălzeşte mai uşor.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie