Procesele Primăriei

O primărie fără procese e lucru rar întâlnit, dacă nu cumva chiar nu există! Nu face rabat de la „regulă” administraţia locală din Făgăraş care, de câțiva ani, are zeci de procese pe rol. De la Ministerul Transporturilor la proprietari de imobile, cu toţi se judecă Primăria, în instanţele de la Braşov sau Făgăraş, în funcţie de competenţa materială a fiecăreia.

Ghici ciupercă ce-i?

procese - gradinita revendicata de pe strada Negoiu Printre cele de durată se numără şi litigiul cu grădiniţa de pe Negoiu, revendicată cu cinci ani în urmă, de fostul proprietar. Clădirea grădiniţei, pe care locuitorii o ştiu sub denumirea deja încetăţenită de „Ciupercuţa”, nu este practic a nimănui. Primăria nu-i poate fi proprietar cu acte-n regulă, iar fostul proprietar n-o poate dobândi până când nu achită administraţiei 50.000 de euro.

Poate că vechiul proprietar ar fi fost stăpân acum pe imobil, dacă în timpul litigiului, în arhivele Primăriei nu s-ar fi descoperit o autorizaţie de construcţie, care atestă că o parte din clădire a fost ridicată pe vremuri de Primărie. Instanţa a decis că revendicatorul – un făgărăşean – primeşte imobilul cu condiția să achite administraţiei suma de 50.000 de euro, echivalentă cu valoarea părţii de imobil construit de municipiu. „Deşi asta este decizia instanţei, nu ştim când va achita fostul proprietar această sumă. Între timp clădirea se degradează, pentru că nici o parte nu are interesul și dreptul să facă investiţii acolo, aşa că vreau, prin intermediul avocaților, să solicităm în instanţă acordarea unui termen în care să se încadreze cu plata cel care o revendică”, explică primarul Sorin Mănduc.

Dovadă din arhiva Primăriei

procese - curtea prin care se intra la gradinita germana (strada Mihai Eminescu)Un alt litigiu ce implică imobile este cel în care a funcţionat grădiniţa de pe strada Mihai Eminescu. Până în urmă cu câţiva ani, toată clădirea situată vizavi de fostul Romtelecom era folosită de Primărie. Până când o făgărăşeancă a revendicat în justiţie imobilul şi l-a câştigat. Ulterior, femeia a vândut clădirea unei firme din oraş, iar administraţia publică foloseşte astăzi doar spaţiile din spatele curţii, situate la parterul unui bloc. Este vorba de două apartamente a câte patru camere, în care funcţionează acum grădiniţa germană şi pentru folosirea cărora administraţia locală a obţinut drept de servitute prin curtea imobilului revendicat. Pe lângă imobilul revendicat și apoi înstrăinat, mai există niște încăperi, în spatele curții, pe care administrația Făgărașului le-a construit în urmă cu mulți ani. Primăria susține că aceste clădiri sunt proprietatea Municipiului, iar firma care deține terenul susține că sunt ale ei. De aici, conflictul în justiție.

„Juriştii noştri au descoperit în acte că, pentru două spaţii, din toate cele câte sunt la această adresă, există autorizaţie de construcţie care atestă că, prin anii ’70, două încăperi au fost construite de Primărie” spune primarul Mănduc. Situaţia este asemănătoare juridic cu cea a grădiniţei de pe Negoiu, cu diferenţa că, aici, litigiul are numai un an şi jumătate vechime. Autorităţile se luptă să câştige în instanţă cele două încăperi pentru a muta acolo grădiniţa din apartamentele de bloc.

Un pas până la executare silită

Proaspat Alb
Agromar
Florian Shaorma
Victoria Federal IFN
curatare tapiterie
Monumente funerare
Spalatoria GPC

procese - terasa LitoralTerasa „Litoral“, de lângă lacul Cetăţii, nu mai are viaţă lungă. Asta, pentru că autoritatea publică vrea să ceară în proces executarea silită a proprietarului. Proprietarul construcției de pe terasă este o societate comercială al cărei administrator locuieşte în Germania. „Firma este proprietară doar pe construcţie, nu şi pe terenul de sub ea, care este al municipiului Făgăraș. Noi i-am pus în vedere să-şi ridice construcţia, care oricum lasă de dorit, dar se pare că nu vrea. Avem sentință judecătorească, dar avocații mai au câțiva pași de realizat, din punct de vedere juridic. Ne pregătim să cerem executarea, silită astfel încât acel teren să fie eliberat” spune Mănduc.

DN 1, la Curtea Constituţională

Un alt proces, de această dată între Primăria Făgăraş şi Ministerul Transporturilor, a ajuns la Curtea Constituţională. De ani buni, această problemă n-are parte de rezolvare. Ministerul Transporturilor a luat în 2004 tronsonul din DN1, care străbate localitatea, din proprietatea Primăriei Făgăraş, pentru a-l reabilita complet. Asfaltarea a ţinut doi ani, drumul a revenit la fel ca înainte, impracticabil, iar în 2009 Ministerul Transporturilor a decis să-l dea înapoi Primăriei, într-o stare jalnică. În 2004, drumul a fost preluat după o Hotărâre de Guvern şi una de Consiliu Local. În perioada Guvernului Boc, oficialităţile de la Bucureşti au vrut să-l înapoieze, numai printr-o Hotărâre de Guvern şi în lipsa uneia de Consiliu Local. De altfel, Consiliul Local s-a opus. De la Tribunalul Braşov, cauza a ajuns la Curtea Constituţională, pentru a se afla dacă actul normativ al guvernului e constituțional, sau nu.

,,În acest moment avem un prim pas câştigat, deoarece Tribunalul Braşov a admis excepţia de neconstituţionalitate. În această perioadă, aşteptăm pronunţarea Curţii Constituţionale în ce priveşte această cauză. Dacă vom primi câştig de cauză, Drumul Naţional 1 va reveni la Ministerul Transporturilor şi va reintra probabil în reabilitare pe bugetul Ministerului Transporturilor. Dacă va veni o veste tristă de la Curte, vom face iarăşi demersuri pentru a se întoarce cumva la Ministerul Transporturilor şi a fi reabilitat, deoarece municipiul Făgăraş nu-şi permite să reabiliteze din temelii un drum preluat într-o asemenea stare și tranzitat de mi și mii de autovehicule de mare tonaj”, explică edilul.

Pentru cele patru procese administraţia publică a angajat avocați. Nu sunt însă singurele litigii în care este implicată Primăria, ci o mică parte din disputele în justiţie pe care le poartă de ani buni, pentru protejarea patrimoniului Făgărașului.

cristina.cornila@bunaziuafagaras.info


Apreciază
Distribuie