Campania “Producător din Ţara Făgăraşului” – Olga şi Daniel Fusărău

Olga Fusărău

Dacă eşti făgărăşean şi vrei să cumperi doar de la producătorii autohtoni, în fiecare ediţie a ziarului Bună Ziua Fagăraş, dar şi în jurnalele Radio Star şi Super FM găseşti povestea unui astfel de producător. Aproape toţi cei care vând în piaţa agro-alimentară din Făgăraş şi produc în Ţara Făgăraşului vor avea parte de susţinerea şi promovarea lor timp de patru luni, pentru a-i încuraja să producă în continuare şi pentru a le da o mână de ajutor în valorificarea produselor lor.

Olga şi Daniel Fusărău au început producţia agricolă la scară mai mare încă de anul trecut. Ideea de la care au pornit a fost aceea de a folosi terenul din faţa şi din spatele casei unde locuiesc şi de a încerca să se poată întreţine prin ceea ce produc.

Astfel, soţii Fusărău au investit 10.000 de euro în solarii şi seminţe pentru răsaduri. Pe o suprafaţă de aproximativ 1.400 mp ei cultivă fasole, spanac, salată, ridichi, roşii, castraveţi, ceapă şi căpşuni. Spun că nu folosesc îngrăşăminte chimice în agricultură, ci doar gunoi de grajd pe care îl aduc de la proprietarii de animale.

Daniel Fusărău se laudă că ceea ce produce este la nivelul standardelor cerute în UE. „Soiurile pe care le cultivăm nu sunt de oricare, ci sunt procurate de la institutele de cercetare în agricultură, din Ghimbav şi Oradea. Tot ce producem pe terenurile noastre sunt produse omologate provenite din seminţe profesionale de tip F1”, spune Daniel Fusărău. Oamenii lucrează manual.
Într-unul din cele trei solarii amenajate, Olga şi Daniel au cultivat căpşuni. campanie 2

Suprafaţa nu este una foarte mare, aproximativ 350 metri pătraţi, iar anul acesta au avut prima producţie. „Nu am avut o cantitatea mare, dar mai mereu am avut clienţi şi vă mărturisesc că toţi erau mulţumiţi. A fost mult până a venit o doamnă aici la noi, a gustat şi a plecat foarte mulţumită. De atunci, mai mereu vine câte o femeie ca să cumpere căpşuni dulci, iar în acelaşi drum mai cumpără şi alte produse”, spune Daniel Fusărău.

Bilka - consultant vanzari
Pensiunea Confort Morosanu

Tot el a mai povestit că după ce au răsărit guliile, soţia lui, Olga, le-a dus la vânzare şi în piaţă. S-au mai oprit cumpărătorii şi au întrebat ce sunt acestea, pentru că nu au mai văzut până acum. „Eu chiar acum am pregătit de mâncare gulii umplute cu tocătură ca aceea pentru ardei umpluţi. Am făcut un sos de bulion şi au ieşit nemaipomenit de bune”, povesteşte bărbatul.DSCN0462

Mai trebuie precizat şi faptul că Daniel a renunţat la serviciu pentru a putea să se dedice total producţiei agricole, iar Olga este deja de un timp în concediu fără plată. Ea încearcă să-şi valorifice produsele, dar se gândeşte serios să renunţe şi ea la serviciul ei. „Sunt de ceva timp în concediu fără plată. Acum încercăm să vedem dacă ne putem întreţine din agricultură. Am venit în piaţă cu tot ce a răsărit în solariile noastre, avem clienţi, dar nu stăm încă foarte bine cu valorificarea produselor. Poate acum să meargă mai bine cu legumele de sezon, însă rămâne de văzut”, spune Olga Fusărău din spatele mesei cu produsele ei din piaţa agro-alimentară.

Investiţiile făgărăşenilor nu se opresc aici, ei vor să modernizeze solariile pentru a putea să producă şi pe timpul sezonului rece. „Ne gândim să amenajăm un sistem de încălzire. Încă nu ştim cu ce, dar căutăm soluţiile cele mai avantajoase pentru a putea produce ceva şi iarna”, spun ei.


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

Comentariile sunt închise.