Campania „Producător din Ţara Făgăraşului” – Ioan Sasu

La începutul campaniei „Producător din Ţara Făgăraşului” informaţiile despre astfel de producători erau foarte puţine, aproape că nici nu puteam distinge între cine produce la Făgăraş şi cine vine din altă parte a ţării. Imediat după popularizarea primilor producători, tot mai mulţi făgărăşeni au venit spre noi pentru a-şi face cunoscută marfa şi munca pe care o depun pentru a veni în piaţă cu produse autohtone.

În numărul acesta îl vom prezenta pe Ioan Sasu din Hurez. Producţia de cartofi şi cereale nu este deloc de neglijat. Pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare şi 85 de ari cultivă cartofi de mai multe soiuri: bellarosa, laura şi marabel. „Săptămâna trecută am scos o mare parte din producţia de pe hotar. Am în piaţă acum şi cartofi din soiul marabel, consideraţi şi „regina catofului”, probabil pentru aspectul exterior şi miezul lor galben-auriu”, spune producătorul.

Pe alte suprafeţe de aproximativ patru hectare şi 80 de ari făgărăşeanul cultivă cereale: orz de toamnă, triticale, grâu, porumb şi ovăz. Cu aceste produse nu vine în piaţa din Făgăraş, dar în fiecare sâmbătă merge la Târgul de animale situat pe Şoseaua Hurezului.

Cum era şi de aşteptat, hurezeanul Ioan Sasu cultivă şi legume în grădinuţa din spatele casei. Producţia nu este tot atât de mare precum cea de cartofi şi de cereale, de aceea în piaţă vine cu câte puţin din fiecare. „După cum vedeţi, în grădinuţă am roşii cherry, roşii româneşti, dovlecei, ardei, cimbru şi mărar, ceapă, fasole şi morcovi. Nu vin în piaţă de fiecare dată cu ele, ci doar cu câte vreun kilogram de roşii, apoi cu unul de fasole, în funcţie de ce am mai mult. Am scos deja ceapa albă şi o să duc şi în piaţă. Apoi, la iarnă voi veni chiar şi cu ouă, mai ales că acum mi-e plină curtea de pui”, spune Ioan Sasu.DSCN0814

Florian Shaorma - Pasti
Royall Security
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Moveos

Printre discuţiile cu privire la activitatea sa gospodărească am aflat şi faptul că fratele mamei sale este Ioan Ţipu, fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare în guvernul Petre Roman. „Fratele mamei mele a fost chiar ministru al Agriculturii şi a locuit chiar aici unde stau în Hurez. Eu am lucrat aproape 31 de ani în combinatul din Făgăraş. Ştiţi că acum activitatea industrială e suspendată şi noi suntem în şomaj. Nu ştiu cum m-aş fi putut descurca fără producţia agricolă, mai ales că dacă aş ieşi la pensie nu aş primi 500 de lei. Constat că şi activitatea din piaţă e mai scăzută de când au survenit concedierile. Avem promisiuni că se va relua în toamnă activitatea din combinat, dar nimeni nu poate garanta lucrul acesta”, spune Ioan Sasu, mâhnit de situaţia de la fostul său loc de muncă.DSCN0819

Ca şi îngrăşăminte pentru produsele agricole foloseşte gunoiul de grajd rezultuat de la animalele sale, dar spune că şi cumpără în fiecare primăvară cantităţi importante de îngrăşământ natural. „O producţie la nivel mare nu se poate obţine fără îngrăşământ. Cumpăr şi eu gunoi când nu mai am de la mine, şi vă spun că de multe ori depăşeşte două, trei remorci”, spune făgărăşeanul.