Profesorii brașoveni, protest în fața Prefecturii

Peste 200 de cadre didactice din Brașov au protestat în fața Prefecturii, luni. Dascălii sunt nemulțumiți că Guvernul nu le respectă solicitările, transmite Radio România Brașov.

„Pâinea noastră o muncim, noi aici nu cerșim“ este mesajul pe care l-au scandat profesorii, dar nemulțumirile sunt multe.

„Ne-a ajuns cuțitul la os. Guvernanții își bat joc de noi în privința salarizării. Este inadmisibil ca un profesor debutant, cu facultate, să aibă salariul de 2.400 de lei, iar personalul nedidactic să aibă salariul de 1.900 de lei. Din păcate, cu banii ăștia nu se poate trăi în România. Oferta Guvernului este jignitoare, oamenii trebuie să-și plătească atât facturile, cât și coșul zilnic. Mâine vom merge la București, deja suntem organizați, vom fi cel puțin 100 de oameni. Cât este grevă, nu se poate vorbi nici despre încheierea mediilor, nici despre înscrierile la Bacalaureat.“, a declarat Alin David, președintele Uniunii Județene „Spiru Haret” pentru Radio România Brașov.

Guvernul a propus plata în două tranşe a 2.500 de lei pentru personalul didactic şi auxiliar şi 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, anunţând o dislocare totală de fonduri de peste 700 milioane de lei, dintre care 410 milioane bani de la Uniunea Europeană.

Sindicaliștii cer, în schimb, ca indemnizaţia profesorului debutant să fie cel puţin cât salariul mediu brut pe economie şi vor o majorare salarială cu 25% până la intrarea în vigoare a legii salarizării unice.


Apreciază
Distribuie