Proiectul ,,AVEm nevoie de bibliotecii vii” – o conexiune între seniori şi liceeni

Asociaţia pentru Valorificarea Educaţiei (AVE) pregăteşte un program inedit pentru liceeni în perioada septembrie-decembrie 2015. În cadrul ONG-ului condus de prof. Marciana Streza, activează mai mulţi voluntari. Programul, care se numeşte ,,AVEm nevoie de biblioteci vii”, este destinat voluntarilor actuali, dar şi celor care vor să se alăture până atunci proiectului.

Pe scurt este vorba de o imixtiune a generaţiilor, bătrâni şi tineri, în care adultul îi împărtăşeşte liceanului din experienţa sa de viaţă şi profesie, îl învaţă o anumită meserie, îi insuflă o anumită pasiune. La rândul său, tânărul îl ajută pe senior scriindu-i memoriile, dacă e cazul, sau la alte activităţi la care se pricep cei din generaţia tânără.

,,Facem o listă cu seniorii de la care cei tineri pot învăţa ceva. Pot să vă spun de pe acum că printre cei care vor face parte din program se numără pictorul Ştefan Câlţea de la Şona, cojocarul Dumitru Sofonea de la Drăguş, scriitorul Ion Onuc Nemeş sau restauratorul Frâncu Titus. Avem nouă tineri voluntari care de abia aşteaptă luna septembrie, dar nu înseamnă că nu ne bucurăm dacă şi alţi liceeni mai sunt interesaţi. Aceştia, la fel ca şi cei care cred că îi pot îndruma cu ceva în viaţă sau că le pot insufla vreo pasiune, gen filatelie, fotografie etc., sunt aşteptaţi la sediul AVE de pe strada Doamna Stanca. După ce petrec timp împreună cu seniorii, tinerii vor face colaje, clipuri video, expoziţii în vitrine, vor publica impresii în mediul on-line etc.”, explică Marciana Streza.

Programul intergeneraţional este menit să le dea seniorilor vitalitate, optimism şi energie, iar voluntarilor tineri să le insufle dorinţa de a avea pasiuni sau de a învăţa meserie.

Demgy
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Moveos
Amanet King Onix
Monumente funerare
Agromar

,,Aducând laolaltă tineri şi seniori, încurajând activităţile intergeneraţionale, ne dorim să iniţiem o modalitate prin care tinerii să conştientizeze adevăratele valori ale vieţii, să perceapă sensul real al cuvântului „responsabilitate” şi să descopere frumuseţea unor meserii/pasiuni ce par a fi de domeniul trecutului, dar posibil reinventate”, mai spune preşedinta Asociaţiei AVE.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie