Reportaje cu oameni speciali din Țara Făgărașului, de Ziua Națională, la PRO TV și Antena 1

Țara Făgărașului nu a fost niciodată mai prezentă pe micile ecrane cum a fost astăzi, de 1 Decembrie. Două televiziuni naționale au realizat reportaje la Șona, Mândra, Boholț și Făgăraș. Pictorul Ștefan Câlția, chef Dana Graura și Alina Zară (Mândra Chic) au fost protagoniștii materialelor difuzate în cadrul programelor de știri ale PRO TV și Antena 1, de Ziua Națională a României.

Șona, satul din Transilvania unde casele se cer aduse la viață

„Pasiunile a doi oameni îndrăgostiţi de patrimoniu şi artă s-au întâlnit pe ulițele satului cu ale lui case cu arhitectura săsească ce se vor salvate. Pictorul Ştefan Câlția şi restauratorul Ştefan Vaida sunt cei care, la poalele Făgăraşului, au readus pe pereţii caselor albastrul ireal al vremurilor de demult.

În satul pictorului Ștefan Câlția se scrie o poveste al cărei fir albastru aduce în prim plan oameni pasionați de istorie și patrimoniu. Arhitecți, restauratori și voluntari veniți în sat ca să salveze o operă de artă în aer liber: case cu arhitectură săsească ridicate la începutul secolului 20. Pentru comunitate, venirea lor a fost o mirare care s-a transformat în admirație.

[…] Pentru Ștefan Câlția, venirea voluntarilor în sat a însemnat întoarcerea la anii copilăriei. La locurile în care a învățat că frumosul e construit din lucruri simple. S-a născut în Făgăraș și a copilărit la Șona, iar primul albastru ireal l-a descoperit în ochii bunicii.

Majoritatea șonenilor fuseseră plecați în America la începutul secolului 20, iar cu banii câștigați construiseră case și-și cumpăraseră utilaje agricole. Povestea lor ne e spusă de pictor în fierăria deschisă de Câlția în fosta măcelărie a satului, un loc ce atrage turiști și meșteșugari deopotrivă. Când s-a întors în sat a simțit nevoia să întoarcă ceva comunității dăruind-le oamenilor arta meșteșugarilor de demult”, relatează Paula Herlo, de la PRO TV. Reportajul video îl puteți urmări, integral, AICI.

Victoria Federal IFN
JTTI
Florian Shaorma
Moveos
curatare tapiterie

Cârciumăreasă de modă veche, în România modernă

„Dacă România ar încăpea toată într-o farfurie, ar fi o ciorbă cu gust dulce acrişor, aromă de afumătură, tarhon şi ceapă roşie. O spune femeia care a adunat, şi încă mai adună, cele mai vechi reţete de bucate din Ţara Făgăraşului pentru ca mai apoi să transforme mămăliga ori slănina în “fine dining”. Dana Graura a făcut din gust patrimoniu şi din ingredintele crescute în pământ românesc, comoară naţională.

Când gustul de acasă îl mai ştiu doar bătrânele din sat, încerci să îl înţelegi, îl scrii în caietul aromelor, ţi-l imaginezi într-o oală şi dai mai departe. Asta face Dana Graura – consilier gourmet, antreprenoare, chef la restaurantul Castelului Bran, colecţionară de reţete tradiţionale. Ea îşi spune mai simplu: „O cârciumăreasă în Ţara Făgăraşului care a ales să trăiască şi să gătească acasă. Am ales să rămân aici pentru că aici m-am născut, aici îmi sunt rădăcinile, sunt continuu inspirată de locuri şi de oameni şi asta m-a împiedicat întotdeauna să am măcar un gând de plecare”.  Reportajul video, realizat de Bianca Iacob pentru Observator, poate fi urmărit AICI.

Moda mândră sau zestrea bunicilor reinventată

„Târziu, când am realizat şi noi ce comoară avem, a început operaţiunea “recuperarea”. Doar că nu mai erau nici femei care să coasă, nici pânză suficientă, nici şezători. Era, deci, nevoie de cineva care să reinventeze această zestre. Pentru asta Alina Zară a lăsat în urmă Bucureştiul şi cariera de actriţă şi s-a întors acasă, în Ţara Făgăraşului. Iată povestea ei. De la femeile care coseau de dimineaţa până seara ii înflorate sau pieptare cu mărgele.

I-au trebuit mulţi ani şi multe dezamăgiri ca să înţeleagă asta. Că oamenii ei, valoroşi, sunt cei pe care i-a lăsat acasă, când a plecat în lume, să se facă om mare. Iar acasă nu poate fi decât aici, la Mândra, în Ţara Făgăraşului. Faceţi cunoştinţă cu Alina Zară, zisă şi mândra chic”. Reportajul video difuzat de Antena 1 este disponibil AICI.


Apreciază
Distribuie