Revine gripa aviară?! Autoritățile transmit avertizări pentru crescătorii de păsări

Primăria Făgăraș a transmis un apel către populație, în special către proprietarii de păsări, având în vedere că, în luna noiembrie, mai multe state au notificat Comisia Europeană în legătură cu noi focare de gripă aviară.

Virusul gripal a fost confirmat atât la păsări domestice, cât și la cele sălbatice. În acest context, autoritățile solicită implementarea următoarelor măsuri:

Monumente funerare
TMF Copy Center
  • Prevenirea oricărui contact direct și indirect cu păsările sălbatice vii, în special cele de apă preponderent gâște și rațe – astfel va trebui limitat accesul păsărilor domestice pe orice fel de luciuri de apă.
  • Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice.
  • Evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute obligatoriu închise, în permanență, în spații special amenajate.
  • Se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din afara gospodăriei (surse de apă accesibile păsărilor sălbatice).
  • Se va limita accesul persoanelor în padocurile păsărilor la 1 persoană – deținătorul acestora.
  • Se va evita contactul păsărilor domestice cu alte animale inclusiv rozătoare și alte animale de companie.
  • Se va evita introducerea unei eventuale infecții în padocul păsărilor prin folosirea unor încălțări diferite și trecerea acestora prin filtrul de dezinfecție.
  • Se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării infecțiilor de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile neprofesionale sau prin echipamente folosite la vânătoare, cât și în cele comerciale care aplică măsuri stricte de biosecuritate, inclusiv exploatații de tip A.

La nivelul localităților ţintă se vor respecta cu strictețe programările stabilite de DSVSA Brașov privind recoltările de probe serologice pentru Influența Aviară din gospodăriile populației de la galinacee și palmipede.


Apreciază
Distribuie