România – Turcia – Suedia – Lituania – Spania

Nouă elevi de la  Colegiului Naţional „Radu Negru”, însoţiţi de trei profesori coordonatori, au ajuns în cursul zilei de luni, 18 martie, în Turcia pentru un schimb de experienţă în cadrul proiectului „Comenius”.

Tinerii făgărăşeni vor sta o săptămână în Istanbul, alături de alţi adolescenţi din Suedia, Spania şi Lituania. Pe tot parcursul călătoriei, elevii vor locui la diferite familii turceşti şi vor lua parte la mai multe activităţi interesante cu scopul de a promova cultura României.

Înainte să plece, elevii spuneau că sunt nerăbdători să cunoască o mulţime de oameni din întreaga Europă, să socializeze şi să facă schimb de cunoştinţe. Toţi erau mândri că îşi vor reprezenta ţara şi şcoala în străinătate, dar erau şi deosebit de emoţionaţi datorită situaţiei inedite în care se vor afla. Trebuie menţionat faptul că, elevii din Radu Negru au reuşit să comunice pe o reţea de socializare cu cei care urmau să îi întâmpine în Istanbul. Ei spun că elevii din Turcia sunt „foarte prietenoşi, mult mai deschişi spre alte experienţe şi interesaţi de ţara şi limba noastră”.

Elevii din liceu care au plecat pentru acest schimb de experienţă au fost selectaţi pe baza abilităţilor şi cunoştinţelor de limba engleză (limba în care vor comunica), informatică, română, desen, geografie şi istorie. Ei vor susţine diferite proiecte pentru a stârni curiozitatea şi interesul celorlalţi pentru ţara noastră. De exemplu, într-una din zile, făgărăşenii au la dispoziţie o oră pentru a-i familiariza pe cei din Turcia, Lituania, Spania şi Suedia cu limba noastră, ajutându-i să pronunţe câteva cuvinte şi propoziţii în română.

Demgy
Proaspat Alb
Moveos
Spalatoria GPC
JTTI
Amanet King Onix
Firma servicii renovare

Acesta este un preambul pentru o viitoare etapă, deoarece în luna octombrie a acestui an, câte un grup din aceste țări îşi va petrece o săptămână în Făgăraş.

Proiectul „Comenius” este primul de acest gen care se desfăşoară în cadrul Colegiului Naţional ,,Radu Negru”, dar  entuziasmul, devotamentul şi implicarea celor nouă elevi şi a cadrelor didactice vor fi factori importanţi în dezvoltarea unor noi activităţi similare.

                                                                                                                                                                      Roxana Stăneiu
                                                                                                                                                                      clasa a IX-a A
Colegiul Naţional Radu Negru


Apreciază
Distribuie