Romarm explodează? Proteste la Făgăraș și București

foto: arhivă

Protest spontan la Fabrica de Pulberi, în această dimineață. Angajații au oprit lucrul și nu au de gând să-l reia dacă nu vor primi salariile restante. Urmează trei zile de proteste la București.

200 de făgărășeni muncesc în industria de apărare a României, gratis din decembrie 2017. Cei mai mulți dintre ei lucrează cu substanțe periculoase și primesc salariul minim pe economie.

Oamenii s-au descurcat cum a putut, au apelat la rude, vecini și la copiii lor pentru a le împrumuta bani. Și nu este pentru prima dată când se află în această situație de criză.

„Rușine, rușine să vă fie”, „Noi am muncit, voi nu ne-ați plătit” și „Banii, banii, banii” au strigat angajații, astăzi, în curtea fabricii. Aceștia dau vina pe Guvernul PSD-ALDE și vor o întrunire cu ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă. Atât el, cât și ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, au fost informați despre situație. Chiar și premierul Viorica Dăncilă a aflat, însă nimeni nu a făcut nimic pentru deblocarea situației care nu este singulară în compania-mamă – Romarm, după cum declară liderul de sindicat din Făgăraș.

Mobila SH
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Demgy
Monumente funerare

„Avem informații că și în alte filiale care sunt în situația noastră sunt astfel de mișcări. Începând de mâine (marți – n.r.) Industria de Apărare are autorizație de protest în fața Guvernului, marți, miercuri și joi, pe aceste teme: neplata drepturilor salariale și nivelul salarial. Probabil că formele de protest vor continua până la plata acestora. Noi sperăm ca în aceste zile lucrurile să se rezolve pentru că s-a întins coarda destul de mult: 6 luni de neplată”, a declarat Lucian Cupu, liderul Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.

Fabrica de Pulberi din Făgăraş este deţinută de societatea Romarm. Pentru că 83% din acţiuni sunt în portofoliul Ministerului Economiei, banii trebuie să vină de la bugetul de stat.


Apreciază
Distribuie