Roşia Montană nu există pentru Făgăraş?

De la 1 septembrie, au loc în România proteste fără precedent în istoria post-decembristă. Zeci de mii oameni din Bucureşti, mari oraşe ale ţării, dar şi din Diaspora au luat atitudine împotriva exploatării de la Roşia Montană. Oamenii au blocat zilnic centrul oraşelor, protestând faţă de cel mai mare proiect de exploatare minieră cu cianuri din Europa, care ar putea distruge ireversibil, cu efecte catastrofale pentru mediu, o bună parte din bogăţiile ţării. Dincolo chestiunile de patrimoniu şi de mediu, oamenii cer retragerea din Parlament a legii Roşia Montană, care e considerată neconstituţională chiar de Ministerul Justiţiei. Nu mai e doar o poveste eco despre o zonă montană îndepărtată, ci vorbim despre distrugerea unor valori naţionale şi felul în care sunt adoptate legile în România.

 Făgăraşul tace

În Bucureşti, au fost cele mai ample şi mai paşnice proteste din 1990  încoace. În 8 septembrie, peste 10 mii de oameni au blocat, vreme de 6 ore, marile bulevarde ale Capitalei. La Sibiu, preoţii s-au alăturat protestatarilor, iar la Braşov au avut loc mai multe marşuri de susţinere. Chiar şi în unele comune din ţară, oamenii au protestat. Făgărăşenii nu a avut nici o reacţie. De ce?

Primarul Sorin Mănduc spune că nimeni nu a cerut aprobarea unui protest. „Nimeni nu a făcut nici un fel de demers la Făgăraş. După cum se ştie, un grup de iniţiativă sau un ONG ar fi trebuit să ceară primăriei un aviz. Dacă era cazul, organizam imediat o întâlnire cu reprezentanţi din cadrul Poliţiei Făgăraş, Poliţia Locală, Jandarmi etc. Ar fi putut exista şi un protest spontan, dar până acum nimeni nu s-a arătat interesat de aşa ceva”, spune primarul Sorin Mănduc.

Ce este Roşia Montană (RM)?

Roşia Montană este o comună din judeţul Alba, unde compania minieră Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) urmăreşte – de 14 ani – demararea celei mai mari exploatări aurifere cu cianuri din Europa. În proiectele miniere existente în Europa, se utilizează maxim o mie de tone de cianuri, în vreme ce în România, cantitatea folosită va fi de peste 13.000 de tone în fiecare an, vreme de 16 ani. Intervenţia se va face pe aproximativ 1300 de hectare de teren şi presupune raderea a cel puţin patru munţi, în locul cărora vor rămâne cratere cu substanţe toxice deversate în urma exploatării. Mai exact, în Apuseni, va rămâne pentru totdeauna un lac de cianuri – peste 215 milioane de metri cubi. Compania canadiană care face exploatarea, beneficiază de zăcămintele extrase (mii de tone de aur şi argint), oferind statului o redevenţă de doar 6%.  Efectele asupra pânzei freatice şi asupra mediului nu pot fi estimate, pentru că aşa ceva nu mai există pe continent. rosia II

De ce se protestează pentru RM?

Mediu: La Roşia Montană, ar urma să se folosească de 13 ori mai multă cianură decât toată cantitatea folosită într-un an în Europa. Efectele ar putea fi catastrofale pentru toată ţara în ce priveşte poluarea, iar experţi internaţionali se tem că ar putea deveni un dezastru ecologic pentru Europa, în cazul unor deversări accidentale.

Demgy
JTTI
Mogaldea Therapy
Florian Shaorma
Moveos

Legislaţie: Instanţele româneşti au anulat de mai multe ori – definitiv şi irevocabil – decizii ale autorităţilor care au încercat să favorizeze compania canadiană pentru a începe exploatarea. Legea finală pentru Roşia Montană e în dezbaterea Parlamentului şi ar urma să fie votată în 17 septembrie. Ministerul Mediului a refuzat să se pronunţe cu privire la efectele legii, iar Ministerul Justiţiei a emis un referat prin care atrage atenţia că legea este neconstituţională şi favorizează ilegal, în detrimentul statului român, compania străină.

Economic: Principalul argument în favoarea exploatării de la Roşia este crearea locurilor de muncă. Este vorba de câteva sute de astfel de locuri de muncă, doar pe durata proiectului. După asta, o bună parte a Apusenilor ar deveni irecuperabilă din punct de vedere economic.

Patrimoniu: Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum 1882 de ani. La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României, deoarece deţine mai mult de 7 km de galerii miniere romane, la care se adaugă peste 80 de km de galerii medievale şi de epocă modernă. Datorită valorilor de patrimoniu, Roşia Montană este pe lista celor 7 finaliste din toată Europa incluse în proiectul Europa Noastră – cea mai mare organizaţie paneuropeană de patrimoniu, care doreşte salvarea şi promovarea unor vestigii valoroase pentru identitatea europeană.

Mobilizare generală – 15 septembrie, ora 17

Cu câteva zile înainte de votarea legii care va permite începerea exploatării cu cianuri în România, protestatarii pregătesc o zi de mobilizare generală în România împotriva proiectului. Duminică, 15 septembrie, de la ora 17, vor avea loc în Bucureşti, zeci de alte oraşe ale ţării, cum şi în faţa ambasadelor din străinătate, proteste împotriva legii. Scopul e de a atrage atenţia parlamentarilor, ca reprezentaţi ai cetăţenilor, să voteze împotriva controversatei legi, care ar deschide calea exploatării cu cianuri în România. Se va trezi simţul civic şi la Făgăraş duminica asta? Sau problemele României nu interesează atât de mult încât să reacţionăm?

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie