Ruinele scoase la lumină

Vechi vestigii arheologice ar putea fi scoase la iveală anul viitor pe Dealul Galaţiului şi în satul Boholţ. Boholţeanul Vasile Joantă a luat legătura cu două facultăţi de arheologie, de la Alba Iulia şi Bucureşti, în încercarea de a găsi specialişti dispuşi să vină să scoată la lumină urmele unor lăcaşe de cult dispărute.

Profesorii universitari îşi pot aduce studenţii la practică în zona noastră, iar transportul şi cazarea le sunt asigurate de inginerul Joantă.

Unul dintre obiectivele care trebuie scoase la suprafaţă este vechea mănăstire Făget, de pe Dealul Galaţiului. Această mănăstire a fost dărâmată la 1764 de către generalul Bukow din ordinul împărătăsei Maria Tereza a Austro-Ungariei. Avea un domeniu foarte mare, de 400 de hectare. Era construită nu departe de locul unde se află astăzi mănăstirea nouă Făget-Boholţ.

Cel de-al doilea obiectiv este o veche biserică săsească din Boholţ. Zona unde a fost biserica se numeşte şi astăzi ,,la turnul saşilor”. De la 1500 nu mai sunt saşi în Boholţ şi cam tot de pe atunci a dispărut şi biserica.

Demgy
JTTI
Spalatoria Aqua Carpet
Monumente funerare
Sumi Agro - Zetanil
Amanet King Onix

Foto: arhivă

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie