S-a deschis, la Brașov, primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan

foto: CJ Brașov

Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan s-a deschis la Brașov, în „Olimpia”, fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Judetean de Istorie Brasov cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, în perioada 2021-2023.

„În semn de preţuire şi recunoaştere a contribuţiei esenţiale la realizarea acestui muzeu, managerul instituţiei, Nicolae Pepene, a acordat diplome de excelenţă tuturor celor care au trudit în ultimii ani la tot ceea ce a însemnat materializarea proiectului „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”. Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan înseamnă o secție nouă a Muzeului Județean de Istorie Brașov, un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, cu suma de 617.820 lei, rată de finanțare 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Totodată, alocările bugetare ale Consiliului Judeţean Braşov din perioada 2020-2024 special destinate realizării proiectului au totalizat 3.771.600 lei. Deschiderea celui mai tânăr muzeu al țării, Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan, este marcată de evenimentul „Nopți albe la Olimpia”, în weekendul 22-24 martie 2024. În An Olimpic, braşovenii şi turiştii sunt invitaţi la Olimpia pentru a câștiga o amintire memorabilă, în cinstea celor care ne-au educat să iubim Sportul și Muntele!”, transmite Consiliul Județean Brașov.

Evenimentul inaugural a prilejuit prezenţa la Braşov a unor susţinători ai acestui proiect cultural de excepţie: Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cel care a susţinut încă din 2016, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, propunerea managerului Nicolae Pepene privind înființarea unei secții muzeale care să pună în evidenţă colecția de bunuri culturale legate de istoria sportului brașovean și a turismului montan pe care o deține Muzeul Județean de Istorie; Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, o personalitate a Braşovului şi a lumii sportive care a sprijinit realizarea proiectului; Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon, care a contribuit la redarea unui crâmpei din istoria sporturilor de iarnă care este indisolubil legată de Braşov.

Agromar
JTTI
Victoria Federal IFN
curatare tapiterie
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Demgy
Monumente funerare

Consiliul Judeţean Braşov a fost reprezentat de vicepreşedinţii Ciprian Sterpu şi Szenner Zoltan. Alături de ei s-au aflat o parte dintre braşovenii care au contribuit prin donaţii la constituirea unui patrimoniu inestimabil care vorbeşte despre pasiunea şi dăruirea celor care s-au luptat pentru gloria sportivă. De altfel, în perioada 2019-2024, Muzeul Județean de Istorie Brașov și-a mărit colecția „Sport și Turism Montan” cu piese donate de pasionați de istoria sportului și turismului montan, personalități sportive sau moștenitorii unor „pionieri” ai practicării sportului ca formă de recreere.


Apreciază
Distribuie