S-a stins din viață Ioan Roșca, fostul deținut politic

sursa foto: marturisitorii.ro

Unul dintre susținătorii grupului de rezistenţă din Munții Făgăraș, Ioan Roșca a trecut la cele veșnice, duminică, 10 decembrie, la vârsta de 86 de ani.

Ioan Roşca, din Mândra, a fost membru în Frăţia de Cruce de la Radu Negru și a sprijinit luptătorii anticomunişti care au rezistat eroic atacurilor trupelor de Securitate timp de aproape 12 ani (1946-1958).

A fost arestat în 1951, chiar în timp ce susținea examenul de Bacalaureat și condamnat la opt ani de închisoare. Pentru că a refuzat să colaboreze cu regimul bolşevic, pedeapsa i-a fost prelungită, abuziv, cu patru ani.

Într-o mărturisire pentru Bună Ziua Făgăraș, obținută de reporterul Alexandru Socaciu în urmă cu trei ani, Ioan Roșca descria momentul arestării lui astfel:

„M-au luat cu puţin înainte de examenul de Bacalaureat. Se întâmpla pe 23 aprilie 1951. Stăteam în gazdă la Făgăraş şi mă aşteptam să vină Securitatea după mine. Se făceau arestări, dar credeam că scap. Cu o zi înainte trebuia să merg la un coleg în Beclean, dar nu am mai plecat. Am adormit seara, iar la 4 dimineaţa am auzit forfotă mare la uşă. În momentul acela am visat-o pe mama, care era foarte veselă, cum n-am mai văzut-o niciodată. Cei care au venit au căutat prin cărţile mele. Au găsit o scrisoare de-a mea. Culmea, printre ei era şi un văr de-al doilea. El mi-a spus: <<îmbracă-te să nu mori pe acolo>>. M-au dus la Miliţie la Făgăraş, de aici la Sibiu, mereu legat la ochi“.

Cei 12 ani la care a fost condamnat i-a ispășit prin închisorile comuniste de la Sibiu, Jilava, Gherla, Aiud şi în lagăre din Deltă, Noua Culme, Grindu şi Periprava.

Demgy
Florian Shaorma
Second hand & outlet
Mogaldea Therapy
JTTI
Firma servicii renovare
Monumente funerare
Proaspat Alb
Amanet King Onix

În Rezistenţa anticomunistă din munţii României au fost implicaţi zeci de mii de oameni. Majoritatea au căzut în luptă sau au fost condamnaţi la moarte şi executaţi. Conform istoricilor, în România au existat circa 150.000 de deţinuţi politic. „Detenţia nu era o excepţie, ci o regulă pentru cei care gândeau şi acţionau altfel decât le cerea puterea, conform celor scrise de istoricul Alin Mureşan în prefaţa „Supravieţuitorii”.

Locuitorii satelor de la poalele munţilor, care îi ajutau şi îi provizionau cu alimente, umpleau închisorile şi lagărele de exterminare dacă nu erau executaţi. Datele istorice arată că peste patru mii de femei au fost condamnate din motive politice, în mare parte pentru „vina” de a fi fost soţii, mame sau surori ale deţinuţilor politici. Câteva sute de minori au fost închişi în primii ani ai regimului.

În 2012, un grup de elevi ai Colegiului Naţional ,,Radu Negru” au desfășurat un proiect prin care au adus un omagiu luptătorilor cu arma în mână din Munţii Făgăraşului, la care a participat și Ioan Roșca, primind și o dipomă de onoare din partea CN Radu Negru.

Evenimentul de atunci a cuprins o expoziţie fotografică în care au putut fi văzute chipurile luptătorilor din munţi şi ale principalilor sprijinitori, un concurs interşcolar „Ioan Ilioiu” pe teme istorice vizând rezistenţa anticomunistă, la care au participat echipe de elevi din toate liceele făgărăşene şi o conferinţă interactivă în care liceenii au putut intra în contact direct cu supravieţuitori din rândul foştilor deţinuţi politic.

Drum lin spre lumină, Ioan Roșca!


Apreciază
Distribuie