Salarii mărite și scumpiri în lanț din prima zi a anului

Anul Nou aduce majorări salariale, dar și accize mai mari la electricitate, carburanți, țigări și băuturi alcoolice.

Salariul minim creşte de la 1.900 de lei la 2.080 de lei brut, de la 1 ianuarie 2019. În același timp, românii cu studii superioare cu un an de vechime vor avea un salariu minim de 2.350 de lei, iar cei din sectorul construcțiilor vor primi cel puțin 3.000 de lei.

Pe de altă parte, acciza la benzină va fi cu 3,15% mai mare decât până în prezent, iar impactul asupra preţului benzinei şi motorinei va fi de aproximativ 7 bani pe litru, potrivit Profit.ro.

Acciza pentru mia de ţigarete creşte de la 448,74 lei la 483,74 lei. Majorarea a fost necesară pentru a alinia nivelul acesteia cu cerinţele Uniunii Europene (UE), dar iniţial Guvernul stabilise un prag mai mic. Impactul asupra preţului unui pachet de ţigări va fi de 0,7 lei, unii producători aplicând majorarea înainte de finalul anului 2018.

Reno Depo
BPM - excavatorist
Amanet King Onix
Sumi Agro - Shigeki
Demgy

Accizele la produsele energetice cresc şi ele. Acciza la electricitatea utilizată în scop comercial urcă de la 2,37 lei la 2,44 lei/MWh, iar cea utilizată în scop necomercial – de la 4,74 lei la 4,89 lei/MWh. Şi gazul petrol lichefiat utilizat pentru încălzire va trebui accizat mai mult de la 1 ianuarie, de la 537 lei/tonă la 555 lei/tonă, potrivit sursei citate. O plafonare a tarifelor la gaze şi electricitate, pe o perioadă de trei ani, ar urma să fie impusă de Guvern începând cu luna aprilie.

Accizele mai sunt majorate la bere, vinurile spumoase, vinurile liniştite, la produsele intermediare și la alcoolul etilic.


Apreciază
Distribuie