Semafor cu buton, terenuri de sport și stații pentru mașinile electrice – din banii făgărășenilor

Bugetarea participativă, ediția din 2021, și-a desemnat câștigătorii. Șapte proiecte, dintre cele 21 eligibile, urmează să fie implementate de Primăria Făgăraș în următoarele 12 luni.

Cetățenii au decis prin vot că următoarele proiectele sunt cele mai importante pentru comunitate:

  1. Semafor cu buton pentru pietoni, la trecerea de pe strada Teiului, lângă Liceul „Radu Negru”. Iniţiatorul  a ales această locaţie în primul rând pentru siguranţa copiilor care frecventează unitatea de învăţământ. În al doilea rând, pentru fluidizarea traficului rutier, deoarece este o arteră care face legătura cu Drumul Naţional 1 şi strada 13 Decembrie, iar pe parcursul anului şcolar se formează frecvent blocaje în trafic.
  2. Amenajare teren de sport în aer liber, la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu”. Potrivit iniţiatorului proiectului, modernizarea terenului din bitum este mai mult decât necesară, deoarece actualul spaţiu nu este împrejmuit corespunzător. În plus, este necesară o minitribună multifuncţională care să fie folosită de către elevi atât în pauzele pentru relaxare, cât mai ales pe perioada derulării unor activităţi cultural-sportive în aer liber.
  3. Centru de instruire în acordarea primului ajutor, la Colegiul Național „Radu Negru”. Aici  profesorii, elevii cât şi alți cetățeni ai orașului vor putea să învețe tehnicile de prim ajutor și să le exerseze în mod eficient cu ajutorul manechinelor, pentru a fi pregătiți în cazul unor situații de urgență. Vor fi achiziţionate defibrilatoare ce vor fi amplasate în puncte cheie ale orașului, kituri de învățare a primului ajutor care să conțină manechinele necesare pentru resuscitarea cardio-pulmonară și vestele de exercițiu pentru eliberarea căilor respiratorii, cu scopul de a susține ateliere de prim ajutor pentru membrii comunității (elevi, profesori, personal nedidactic, părinți etc.) în incinta Colegiului Național „Radu Negru” sau, la cerere, în orice școală/instituție din oraș. De asemenea, inițiatoarea dorește achiziționarea pentru fiecare școală din Făgăraș a unei truse profesionale de prim ajutor și a unei truse de resuscitare copii, pentru eficientizarea primul ajutor până la sosirea echipajelor medicale.
  4. Spaţiu de mobilitate pentru seniori.  Construcţia va fi de tip BOLT-ON şi datorită dimensiunilor reduse poate fi realizată aproape oriunde, chiar şi într-o zonă centrală, susține inițiatorul. Proiectul cuprinde locuri special concepute pentru exerciţii fizice, bănci pentru relaxare şi iluminare pe timp de noapte, pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi mentale a locuitorilor orașului.
  5. Amenajarea unui teren de sport cauciucat cu două porţi de handbal şi un panou din fibră de sticlă, inel și plasă, în curtea Colegiului Național „Radu Negru”. Avantajul acestui teren, spre deosebire de suprafața din asfalt cu care este acoperită în prezent curtea unității de învățământ, este diminuarea riscurilor accidentărilor. Acest proiect completează prima parte a amenajării curții interioare, acțiune finalizată prin obținerea finanțării la bugetarea participativă din 2020. Spațiul propus spre amenajare are un impact major atât pentru elevii școlii, cât și pentru copiii din cartierele adiacente. După terminarea programului, curtea școlii este deschisă comunității, iar părinții și copiii pot petrece timpul liber într-un spațiu amenajat și securizat.
  6. Fapte bune pentru sănătate vizează amenajarea unei zone de aproximativ 400 mp cu gazon, piatră, copaci, bănci, coşuri de gunoi, cupolă din lemn şi plante ornamentale, în curtea Spitalului Municipal Făgăraș. Inițiatorii proiectului cred cu tărie că petrecerea timpului afară, într-un spaţiu verde şi prietenos, poate contribui la însănătoşirea mai rapidă a pacienţilor internaţi şi la facilitarea socializării. Beneficiari vor fi nu doar pacienții, ci și aparţinătorii acestora, aflaţi în vizită sau în aşteptare.
  7. Stații de încărcare a mașinilor electrice. Proiectul prevede amplasarea a 5 staţii de încărcare a maşinilor electrice, în 5 parcări situate la intrările în Făgăraş. Acestea vor fi primele amenajate de administrația locală și vin în ajutorul proprietarilor de mașini nepoluante. Fiecare stație ar urma să ofere posibilitatea de încărcare a doua maşini electrice în același timp.

500.000 lei (aproximativ 100.000 de euro) sunt alocați din bugetul local pentru realizarea acestor proiecte, în termen de 12 luni, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Făgăraș.

Amanet King Onix
Spalatoria GPC
Demgy - locuri de munca
La Turcu
Monumente funerare

Bugetarea participativă urmăreşte implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor pentru dezvoltarea locală, aceștia hotărând cum să fie utilizată o parte din taxele și impozitele pe care le plătesc.


Apreciază
Distribuie