Șezătoarea de Sf. Haralambie de la Grid s-a ținut în Cetatea Făgăraș (VIDEO)

În trecut, femeile din satul Grid organizau mereu o șezătoare de Sfântul Haralambie deoarece trebuiau alungate spiritele rele din sat, după cum a povestit mama Ică Urdea într-un interviu. Anul acesta, a fost rândul Casei de Cultură Făgăraș să pregătească o „Șezătoare de Sfântul Haralambie” împreună cu femeile din satul Grid, care au fost gazde.

Șezătoarea a avut loc sâmbătă, 10 februarie, în crama Cetății Făgăraș și a reunit 300 de persoane îmbrăcate în costumele specifice satelor de unde au venit. Atmosfera a fost întreținută de muzicanții din Comăna și Crihalma.

Potrivit tradiției, cu o săptămână înainte de ziua sfântului, femeile din satul Grid se adunau, puneau într-o pălărie bilete cu numele fiecăreia și cea care era trasă la sorți organiza șezătoarea pentru Haralambie. Femeia pregătea gogoși, iar la șezătoare se spunea rugăciunea Sfântului Haralambie, deoarece acest sfânt păzea animalele de boli.

Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Reno Depo
Monumente funerare
Spalatoria Aqua Carpet
Amanet King Onix

Sfântului Haralambie este considerat cel mai bătrân mucenic dintre cei prăznuiți de creștini. El este unul dintre sfinții care apar frecvent în icoanele pe sticlă din zona Transilvaniei și cu precădere pe cele din zona Făgărașului.

Deși în calendarul ortodox nu este unul din sfinții importanți, în zona Făgărașului sărbătoarea sa este și astăzi respectată.


Apreciază
Distribuie