Sfânta Parascheva, ocrotitoarea a 17 biserici din Țara Făgărașului

sursa: doxologia.ro

Prăznuită pe 14 octombrie, Sfânta Parascheva de la Iași este și protectoarea bisericilor din: Berivoii Mari, Cârţa, Comăna de Jos, Crihalma, Cuciulata, Dridif, Grid, Hurez, Luţa, Porumbacu de Sus – Răsărit, Râuşor, Rucăr, Şercăiţa, Ticuşu Nou, Veneţia de Jos, Veneţia de Sus și Victoria III.

Considerată ocrotitoarea Moldovei, Sf. Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în apropiere de Constantinopol. La vârsta de zece ani și-a schimbat hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor. Înainte de a împlini 20 de ani, a ales viața monahală. A mers la mănăstirea din Heracleea, unde s-a nevoit timp de cinci ani. De aici a plecat spre Țara Sfântă, pentru a-și petrece restul vieții în locurile sfinte – a rămas într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.

Într-o noapte, la vârsta de 25 de ani, un înger i-a descoperă în vis că trebuie să se reîntoarcă în locurile părintești.
Potrivit tradiției, a revenit acolo fără să spună cuiva cine este și de unde vine. După alți doi ani de nevoință, a trecut la cele veșnice. A fost îngropată ca o străină, aproape de mare.

După câțiva ani, valurile au adus la țărm trupul neînsuflețit al unui marinar. Un sihastru i-a rugat pe câțiva creștini să-l îngroape. Aceștia, în timp ce săpau, au descoperit un trup neputrezit. Nu i-au dat importanță și au pus alături trupul marinarului.

În noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa i s-a arătat în vis Cuvioasa Parascheva, care i-a poruncit să ia trupul ei și să-l așeze la loc de cinste. Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus in biserica „Sfinților Apostoli” din Kallicrateia.

Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în România în anul 1641, după ce au fost prezente în mai multe locuri. Au fost așezate, pe 13 iunie 1641, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

Fifth Avenue - locuri de munca
Spalatoria GPC
Monumente funerare
Din Bucatele Cetatii - angajari

Din cauza ofensivei sovietice în Moldova, în martie 1944, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Mănăstirea Ciorogârla de lângă București.

Pe 27 octombrie 1944, moaștele au fost așezate lângă cele ale Sfântului Dimitrie Basarabov, în catedrala din București și duse înapoi în Catedrala mitropolitana din Iași pe 26 noiembrie 1944.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este cunoscută, în credința populară, și sub numele de Sfânta Vineri, deoarece Paraskevi (Παρασκευή) din limba greaca înseamnă vineri.

Pentru fiecare român şi pentru poporul acesta care este născut credincios, sărbătoarea Cuvioasei Parascheva înseamnă de fapt un nou model de vieţuire creştină. Noi trebuie să avem modelul sfinţilor înaintea noastră. Se apropie şi sărbătoarea Sfântului Dimitrie, iar Cuvioasa Parascheva şi Sfântul Dimitrie sunt două modele de virtuţi creştine, pe care noi, creştinii, trebuie să le avem şi să le aplicăm în viaţa noastră”, spunea prof. dr. Gheorghe Malene.


Apreciază
Distribuie